Цацаров иска МВР да провери всички притежатели на оръжие

OFFNews 22 март 2016 в 12:19 2753 2

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров МВР е започнала проверка на всички лица, притежаващи разрешения за дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси, включително и спазване на изискванията за съхранението им. Срокът, който е даден на Столичната дирекция на вътрешните работи и на областните дирекции на МВР за извършване на проверки е 31 май 2016 г., пише вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в писмен отговор до депутат, цитирано от БГНЕС.

За периода 2000-2014 г. у нас са издадени разрешения за притежание на оръжие на общо 248 257 физически лица.

"През 2015 г. са издадени 25 092 броя разрешения за съхранение, носене и употреба огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях. Съществена част от тях са преиздаване, поради изтичане на 5-годишния им срок, свързан с влезлия в сила през 2010 г. Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия", уточнява Бъчварова.

През миналата година са извършени 18 739 проверки по график относно съхранението на огнестрелното оръжие и боеприпасите. 48 проверки са направени по сигнал на граждани, както и 16 372 внезапни проверки. На база на направените проверки са издадени 513 предупредителни протоколи и са съставени 76 акта за неправилно съхранение, пише министърът на вътрешните работи.

След инцидента със стрелбата в Лясковец, при която загина служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), прокуратурата започна проверка на притежателите на оръжие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!