Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Цачева: Ще съдя всеки, който ме нарече партиен секретар

Ивайло Анев 03 декември 2015 в 12:50 6205 26

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заплаши със съд независимия депутат Велизар Енчев, заради това, че я нарече "партиен секретар".

Разправията стана в пленарната зала днес, по време на обсъждането на първо четене на четири законопроекта за промени в Закона за защита на класифицираната информация. Те бяха включени в дневния ред по предложение на Реформаторския блок. Бяха приети предложенията на БСП, ГЕРБ, РБ и проектът на Министерския съвет.

Сред промените е тази да не се отнема автоматично достъпът до секретна информация при образуване на досъдебно производство, както и предложението в проекта на ГЕРБ с основен вносител Методи Андреев да се разшири проверяваният кръг лица за чисто агентурно минало при даване на достъп до класифицирана информация, като освен тези, които искат достъп, ще бъдат проверявани и хората, които набавят и обработват класифицирана информация.

Докато течаха дебатите за проектите Велизар Енчев излезе на трибуната и неочаквано насочи гнева си към председателстващата заседанието Цачева, която нямала чувство за историческа вина, защото била "партиен секретар на общинския народен съвет в Плевен", а на него му била вменявана вина като кореспондент на БНТ в Югославия.

Репликата провокира Цачева да отговори.

"В тази зала има хора от Плевен, които знаят по-добре от вас моята биография, няма ред от нея, от който да се срамувам", отговори тя на Енчев, като се закани, че за всяко подмятане по този повод ще защити конституционните си права "по единствения възможен начин".

"До 1989 г. съм работила в Градския народен съвет в Плевен. Вие не познавате структурата на местната власт от онова време", контрира председателят на парламента. Тя беше категорична, че до 1989 г. не е била партиен секретар като член на БКП. 

'Ако вие не ми представите доказателства и факти, всеки български гражданин има един конституционен начин да защити своите права и ви гарантирам, че ще го направя", каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews