Татяна Дончева: Михаил Миков е таймаут за влъхвите в БСП

OFFNews 12 август 2014 в 11:33 11158 0

Татяна Дончева

„Нищо не може да спаси БСП. Михаил Миков е таймаут за влъхвите – да нарисуват нов лидер за две години до редовния конгрес. Но те няма да го нарисуват, защото нямат материал да го нарисуват. За да стане някой естествен и органичен лидер, трябва това нещо да се подготвя в годините”.

Така коментира рокадите на върха в Столетницата в интервю за "Нова телевизия" Татяна Дончева, бивш член на БСП, а в момента лидерът на „Движение 21”. Тя уточни, че за нейното движение няма път назад.

„Има две неща в БСП, които са сериозен проблем за общи действия. Едното е обвързаността на партийното ръководството с олигархията. Тя не се решава след отстраняването на Сергей и Моника Станишеви”, посочи Татяна Дончева и намекна, че всички от заместник-председателите на БСП имат такива връзки.

Вторият сериозен проблем бил абсолютната неготовност на членската маса на партията да види проблемите на партията и да позволят те да бъдат решавани.

"Който намира кусур на партията, значи е враг на партията. Трето, не желая „Движение 21” да бъде въвлечено в интригите на БСП, защото това е като зараза”, допълни Дончева.

По думите й социолозите дават много сериозен шанс за влизане в парламента за  "Движение 21”. 

Тя коментира и проекта "Южен поток": "Позицията против "Южен поток" само заради обвързаността на България с Русия не е толкова правилна, защото единственото, което ни обвързва с Москва, е липсата на достатъчно собствени енергийни източници и обстоятелството, че сме страна по пътя на транзита". 

"Това трасе е свързано с Италия и Австрия. Да не смятате, че там са русофили? Трябва да си дадем сметка, че е хубаво това трасе да минава през България", допълни тя.

Според Дончева България силно се нуждае от подобни 2-3 големи инфраструктурни проекта, които да осигурят заетост за няколко години на млада работна ръка със средна квалификация.

Всяко правителство, което приключва живота си, подписва някои неща в последния момент – особено за "Южен поток" и особено за големите интереси. Това обяви Дончева по повод подписаното разрешение за строеж на проекта от бившия вече министър на регионалното развитие Десислава Терзиева в последния момент от работата на кабинета "Орешарски".

Според нея фирмите на Делян Пеевски, които са сред подизпълнителите по проекта, трябва да бъдат изтласкани от там. Тя не вижда проблем в това, че Пеевски е депутат и има фирми, защото това е факт за всички депутати - те просто не могат да участват в управлението им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови