Търси се камикадзе за председател на ЦИК

Георги А. Ангелов 18 септември 2020 в 12:39 4446 0

Снимка BGNES

Твърде вероятно е Централната избирателна комисия (ЦИК) да остане без председател за парламентарните избори, без значение дали те ще бъдат предсрочни или редовните през март, а ръководството да бъде изпълнявано от заместник-председателите.

До тази ситуация се стигна след като на 27 август председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви пред членовете на комисията решението си, че подава оставка по лични причини. В протокола от заседанието се вижда, че тя обяснява "личните причини", които се коренят в законовия хаос и неяснота, какви точно трябва да бъдат машините, дали трябва да бъдат наети или купени и че управляващите с години не решават законодателните проблеми. Основната причина е, че управляващите решиха, че ЦИК, а не Mинистерски съвет, ще направят обществената поръчка за машините и ще отговарят за процеса за тяхното наемане или купуване. Вчера това беше записано в изборния кодекс.

Нито едно предложение при първата процедура

При обявената процедура, в която парламентарните партии или НПО трябваше да предлагат човек за шеф на ЦИК, не постъпи нито едно предложение до 15 септември. Председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова на следващия ден обясни, че очаквали БСП да излъчат кандидат за председател на ЦИК, а се видяло, че левицата не може да поеме тази отговорност и ще бъде стартирана нова процедура.

От партията на Бойко Борисов твърдят, че имат кандидат за поста, но не искали да го предложат на първата процедура, за да не каже пак опозицията, че е “състезание с един кон”. Сега щели да направят това при обявяването на втора процедура за избор на председател на ЦИК. В същото време депутати от ГЕРБ обясниха, че няма проблеми ЦИК да работи без председател и да се управлява от заместник председателите. От коалиционните им партньори от ВМРО, без които не може да бъде осъществен избор в парламента, твърдят, че “не е ясно още”, кой ще бъде новият шеф на ЦИК и дали въобще ще има такъв.

Друга мълва в кулоарите на бившия Партиен дом е, че ГЕРБ се опитва да се договорят с ДПС за името на новия шеф, за да са сигурни в избора, но не срещали разбиране. От ГЕРБ отричат, а от ДПС не коментират тази теория.

Трябва да си луд да станеш шеф на ЦИК след последния ремонт на Изборния кодекс или да ти направят “предложение на което не можеш да устоиш, като от филма “Кръстника””, коментира депутат от опозицията. Причините са в последните изменения на Изборния кодекс.

Задава се изборен хаос

Обявяването на обществена поръчка за купуване на машините със сигурност ще се забави, тъй като няма фирми, които могат да произведат машините веднага или дори и да имат произведени машини, на тях ще трябва да им бъдат инсталиран софтуер според българските закони за провеждане на избори. Само удостоверяването на машините ще се извършва в срок от 30 работни дни, считано от датата на предоставянето от ЦИК на машините за гласуване. Традиционно такива обществени поръчки се обжалват, което означава, че е малко вероятно да има машини дори за редовни избори, които са след 6 месеца. Този срок ще тече и при наемане на машини, което досега се правеше в условията на директни договаряне, заради късите срокове. Който и да е шеф на ЦИК и както и да постъпи ще трябва да понесе критики и при купуване и при наемане. 

Другата промяна в кодекса е, че в протоколите от секционните комисии вече ще се отбелязва общият брой на недействителните, сгрешените и унищожените бюлетини заедно, а не поотделно, както досега. Ще се посочва общо и броят на избирателите в списъците и тези, вписани допълнително. Че това ще доведе до хаос и е врата за изборни машинации предупредиха от ДПС и БСП. Крум Зарков (БСП) коментира в пленарна зала, че ще се нанесе удар и по прозрачността на изборите. “Не може под прикритието на необходимостта от опростяване на протоколите да се скрие важна информация. Като погледнете протокола, вече няма да знаете колко избиратели са били в списъка и колко са дописани, даде пример Зарков. Хамид Хамид (ДПС) коментира, че "с един куршум - два заека: хем се опростява протоколът, хем се осигурява една служебна победа".

Така че се търси човек, който е готов да приеме ролята на камикадзе и да понесе отговорността за задаващия се изборен хаос, вместо ГЕРБ и председателят и Бойко Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови