Танов не назначавал митничари след ходатайство

OFFNews Последна промяна на 04 ноември 2014 в 14:09 3187 2

Ваньо Танов

Нито един от арестуваните при акция на ДАНС на ГКПП "Лесово" митничари не е назначен от шефа на митниците Ваньо Танов. 

Пред БНР Танов отговори на твърденията на Емил Димитров-Ревизоро, според когото всички задържани са се издигали в кариерата по времето на Танов и са назначавани от него, след като са минали съответните тестове за лоялност.

Те са назначавани в различен период от време. Това, което е на пункта в Лесово, го има и на други пунктове. За тази акция разбрах в деня, в който се проведе. Получавал съм сигнали не само за този пункт, имал съм срещи с министър Бакалов да търся съдействие, среща с г-н Писанчев, срещи на по-ниско ниво. На тези срещи съм казал и каква е обстановката по границите. А от гледна точна на корупционното поведение, не е добра. Изредил съм всички пунктове, за които смятам, че корупционните практики са на високо ниво. Поискал съм на 4-те пункта да има по двама служители на МВР, докато нещата намерят отново решение. Да се твърди, че не са изиграли никаква роля тези конкурси, аз твърдя, че по мое време няма нито един служител, назначен след обаждане или ходатайство от която и да е партия. Тази престъпност е тежка за доказване. Трудно е да хванеш другата страна – шофьорът, който дава подкуп. Митницата сама по себе си не може да се справи с тази практика, обясни Ваньо Танов.

Той е категоричен, че не е ходатайствал за назначаването на митничари и неговите заместници не покровителстват никого.

"Мога да гарантирам, че на ниво ръководство на Агенция "Митници" няма такова нещо. С делата си хората могат да показват какво са и какво не са. Когато аз оглавих "Митниците", агенцията в продължение на 3 години имаше ръст между 8 и 11 процента на приходите. От моето идване насам съм подменил двама от шефовете на митниците – във Варна и на Югозападната митница. За мен зависи от хората по места и дали имат волята, енергията и желанието да се дистанцират от политическия натиск, който се упражнява по места", каза Танов.

Той обясни, че в последната година няма нито един проведен конкурс в системата на митниците и това отново е замърсило и е върнало системата обратно. Той е категоричен, че в митниците трябва да се върне конкурсното начало за назначаване на работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2014 в 14:54

"......Той обясни, че в последната година няма нито един проведен конкурс в системата на митниците и това отново е замърсило и е върнало системата обратно. Той е категоричен, че в митниците трябва да се върне конкурсното начало за назначаване на работа."
Танов говори глупости. В края на миналата и в началото на тази година се проведоха конкурси за шефове на почти всички митници. А конкурс, като процедура за подбор при израстване в длъжност на държавни служители, не се допуска от Наредбата за конкурсите .... Извършва се по процедура, наречена "конкурентен подбор", която не допуска външни хора или бивши служители да влязат в определена администрация на ръководна длъжност. Ама толкова е и управленския капацитет на Танов.

04.11 2014 в 14:45

Танов, ти даже и не знаеше - друг човек под теб назначаваше и ти я слушаше. Попитай я!Даже не си разбрал какво става...