Тайни срещи с Лукойл не съм имал, всичките са публични, твърди Асен Василев

OFFNews 10 декември 2023 в 19:07 1328 0

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Архив

Асен Василев

Тайни срещи с "Лукойл" не съм имал, всичките ми срещи са в календар и са публични. Имало е срещи с премиера и представители на "Лукойл", на която съм бил не само аз, но и други представители на кабинета, заяви пред Нова телевизия финансовият министър Асен Василев. 

Според него, ако има продажба на "Лукойл", тя трябва да се случи по правила с ясен собственик.

"Да се продаде такъв стратегически актив на офшорка е неприемливо. Фиктивна продажба с българско участие, доколкото участвам в процеса, няма да позволя", заяви министърът на финансите. 

По повод думите на президента Румен Радев по-рано днес, че парламентът се ползва с твърде ниско общетвено доверие, за да прави конституционна реформа, Асен Василев коментира, че държавният глава не работи в националния интерес.

"В Конституцията ясно пише, че 2/3 от депутатите могат да я пипат. Там няма никакъв запис за това какво е доверието и недоверието към депутатите", каза Василев.

Финансовият министър заяви, че въпреки критиките сегашното управлението е приело първите закони за второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, започнало е реформа в енергетиката и ключови промени в регулаторите, както и промяна на Конституцията. 

"Видяхме, че с тази бюджетна политика дългът е спаднал, а от другата страна доходите растат значително. Европа е на ръба на рецесията, а ние очакваме 2% растеж от БСП. На какво се дължи това - имаме ръст на потреблението и ръст на инвестициите", обясни Василев. 

Той каза още, че ГЕРБ и ПП-ДБ имат договорка Мария Габриел да стане премиер и че призовава ПП-ДБ да я спазят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!