Свиленски: Бюджетът на БСП е демографски

OFFNews 06 ноември 2018 в 09:21 1188 0

Вече не се коментира бюджетът на правителството, а все повече се коментира Алетернативният бюджет и "Визия за България" на БСП. Това показва, че правителството си отива, а хората очакват алтернатива.

Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски пред Нова тв. "Демографският проблем е приоритет не само на БСП, а и на правителството, надявам се, тъй като нацията се стопява", коментира народният представител. Той обясни, че Алтернативният бюджет на БСП може да се определи като демографски и пример затова е предложението на левицата за еднократна помощ за второ в размер на 6400лв., което представлява 10 минимални работни заплати, при положение, че бъде прието предложението те да бъдат в размер на 640 лв. Свиленски поясни, че разходната част, която се предлага, е с преизчисляването на пенсиите, с пари за образование, здравеопазване- над 250 млн. лв за профилактика и превенция на заболявания.

"3.3 млрд. лв. предлагаме допълнително разходи в бюджета", припомни депутатът. Той коментира, че дефицитът при бюджета на ГЕРБ е 0,5%, а при БСП 0,6%. "Приходите, които предвиждаме, според данъчното облагане, което предлагаме, са 3.2 млрд. лв", допълни Свиленски и припомни, че в Алтернативния бюджет предложението е за повишаване на максималния осигурителен доход на 3900 лв., минималната работна заплата на 640лв., въвеждане на прогресивно подоходно облагане, което няма да доведе до промяна за 2,5 млн. българи, ДДС на хляба от 20% на 5% и ДДС на лекарствата от 20% на 9%.

Свиленски отбеляза, че миналата година БСП също представи алтернативен бюджет, като част от предложенията министър-председателят изпълни през министерски постановления.

"Не само днес няма да се регистрираме, няма да се регистрираме, докато не получим оставката на Валери Симеонов или на цялото правителството", категоричен бе Свиленски. Той коментира, че ако коалицията на управляващите е стабилна, не би следвало да бъде проблем събирането на кворум. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови