Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нов бойкот на БСП и ДПС в парламента провали заседанието

OFFNews 02 ноември 2018 в 10:29 3689 3

Мнозинството в парламента отново не събра кворум, за да започне работа. Днешното заседание на депутатите отново е провали.

БСП и ДПС пак бойкотираха регистрацията в началото на заседанието. Двете формации са готови да не участват в събирането на кворума, докато вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставка заради думите му за “кресливи жени” с “уж болни деца” по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания.

"Ако Валери Симеонов не подаде оставка, очевидно ще трябва да подаде оставка Бойко Борисов", каза днес депутатът от левицата Румен Гечев.

От ДПС пък подчертаха, че искат оставката не на едни, а на двама вицепремиери. "Разбирам вашия интерес към нас. Сигурно е свързан с нашето условие към министър-председателя да отстрани вицепремиера Валери Симеонов. Мисля, че и господин Симеонов, и господин Каракачанов като нови депутати ще осигурят кворума", каза Хамид Хамид. 

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че на БСП и ДПС трябва да бъдат наложени наказания заради решението им да не се регистрират. Той обвини и колегите му от "Атака", че ги е нямало. Справка за регистрираните депутати при последния опит показва, че от 8 народни представители на "Атака", в залата ги е нямало само трима - Волен Сидеров, Миглена Александрова и Маргарита Николова. От "Обединените патриоти" са се регистрирали 19 от общо 28, а от ГЕРБ - 87 от общо 95. При регистрацията в залата е имало и 8 от общо 12 депутати на "Воля".

Независимият депутат Спас Панчев, който в сряда спаси заседанието, се е регистрирал и днес. До юни той беше народен представител от левицата, но след това формацията му напусна коалицията на БСП и той излезе от парламентарната група на социалистите. 

"Ние сме доказали, че можем да се организираме, за да осигурим мнозинството в парламента, респективно кворума. На следващото заседание ще имаме оптимална организация. Няма да има хора, които да боледуват, няма да има хора, които да са командировани", каза той.

"Обединените патриоти" пък обявиха, че целта на бойкотирането била разруха. "БСП и ДПС ще продължат по същия начин, но мисля, че през това време хората, които отсъстват, ще дойдат и ще си бъдат на местата", каза Валентин Касабов.

При първия опит за събирането на кворум се регистрираха само 110 народни представители, при втория бяха 114, а при третия -115. Според правилника за работа на парламента заседанието може да започне, само ако се регистрират повече от половината народни представители, които общо са 240. 

Следващото заседание на депутатите ще бъде извънредно и ще се проведе във вторник. На него народните представители ще разгледат на първо четене държавния бюджет за догодина. От БСП и ДПС не казват дали тогава ще се регистрират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

02.11 2018 в 20:07

А иначе - "стани ти, да седна аз". Обичайните цигански номера. Явно много са огладнели.

23293

2

Стефан

02.11 2018 в 14:07

Я пробвай да провериш кога "ви" се пише с главна буква.

15414

1

Hihi1981

02.11 2018 в 11:22

А бе я се разпуснете и без това само глупости творите,по-добре въобще да Ви няма!!!
 
X

Подкастът на OFFNews