Страстите между БФС и спортното министерство се нажежиха

Ружа Райчева 14 февруари 2022 в 20:22 1961 0

Снимка Министерство на младежта и спорта

Напрежението между Министерството на младежта и спорта и Българския футболен съюз ескалира. Днес от БФС излязоха с позиция, че спортният министър Радостин Василев отправя "публични внушения" по техен адрес, а от спортното министерство напомниха на централата, че тя не функционира в "законов вакуум". 

Вчера министър Радостин Василев съобщи, че спортното министерство ще направи проверка по няколко сигнала за "клубове-фантоми", които не осъществяват дейност, но са членове на Българския футболен съюз и имат право на глас при провеждане на конгресите на централата. По думите му са подадени сигнали за около 10 клуба в няколко области на България.

Освен това миналата седмица Василев алармира за "безпрецедентно изчезване" на документация от спортното министерство за проект за финансово подпомагане на БФС на стойност близо 1 милион лева.

Днес следобед от БФС реагираха остро на "публичните внушения", направени от Радостин Василев.

"Българският футболен съюз, от позицията на най-голямата спортна федерация у нас, се ръководи от принципите на ФИФА и УЕФА и не позволява намеса в работата си. Всички подобни опити, макар и маскирани като "загриженост", са недопустими", пишат от БФС на фейсбук страницата си. 

От БФС подчертават, че са били обект на изключително сериозна по мащабите и публичността си проверка от страна на всички държавни органи, които не са открили никакви нередности в дейността на централата. "Именно затова определяме атаките и обвиненията спрямо институцията Български футболен съюз като напълно безпочвени и манипулативни. Изпълнителният комитет на БФС категорично ще отстоява независимостта на съюза според международните правила и закони", пише още в публикацията. 

Министерството на младежта и спорта отговори подобаващо - министър Радостин Василев никога не си е позволявал да осъществява „държавна намеса“ в работата на спортна федерация.

"Надяваме се, че БФС не счита, че може да съществува и функционира в състояние на национален законов вакуум и да изразява несъгласие с действията на институциите в България, оправдавайки се с термина „държавна намеса“. 

При положение че БФС е бил „обект на изключително сериозна по мащабите и публичността си проверка от страна на всички държавни органи“, не би следвало членовете на Изпълнителния комитет да се притесняват от бъдещи контролни действия, които ММС и други държавни органи ще предприемат.

Трябва да бъде категорично ясно на цялата футболна общественост, че няма сила, която да попречи на ММС и държавата да извършват проверки и да изискват спазването на законите в страната", пише в публикация на официалната фейсбук страница на Министерството на младежта и спорта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!