Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Стотина протистираха в защита на Дончо Дудев

Делото се отложи за 4 юни

Ива Оприкова 23 април 2015 в 16:12 2760 1

Делото срещу  Дончо Дудев се отлага за 4 юни. Съдията поиска да бъдат редовно призовани като свидетели - Янко Петров и Стоян Караджов.

Дудев беше един от активистите на февруарските протести и представители на "Движение за граждански контрол", които присъстваха на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на 25 септември 2014 г., на което се обсъждаха цената на тока от 1 октомври, и които замериха с яйца председателя на регулатора Светла Тодорова.

Преди съдебното заседание около стотина протестиращи oт "Движение за граждански контрол" развяха българския флаг пред Районния съд и се обявиха срещу енергийната мафия и в защита на Дончо Дудев. Митингът не мина и без провокация. Един от участниците във февруарските протести Чавдар Петров нападна Дудев с думите "Ти си срам за България", но бързо бе избутан от тълпата. 

Активистът, който е обвинен за хулиганство заяви пред ОFFNews.bg, че не се чувства виновен и не съжелява за постъпката.

"Избрал съм този начин, за да изразя гражданската си позиция и недоволството си от безобразията на българските политици. Oт 2010 година досега съм пробвал десетки законови начини, а на среща само обещания. Аз съм дълбоко убеден и смятам, че не съм сгрешил и това е правилния - да се опълчим срещу системата и властта, която се възпроизвежда в организирана престъпна група. Нямам никакви притеснения за постъпката и за думите си. Това ще кажа и на съда и ще пледирам за абсолютна невинност", посочи преди съдебното заседание активистът. 

"Намираме се пред постройка, която трябва да бъде стълб на държавността в нашето общество. Но за съжаление той е разрушен. Обръщам се директно към главния прокурор Сотир Цацаров и искам да го попитам: как прокуратурата толкова бързо се самосезира за яйцата, които летяха към комисията. Защо обвинителите не се самосезираха когато бяха разписани държавните помощи за "Марица" 1 и 3 Защо не се самосезира когато българските политици развиха своя бизнес в зелената енергия, когато се раздаваха комисионите за "Цанков камък". 

Активистът с огорчение споделя, че въпреки усилията на протестиращите, промяна няма и днес, затова  ще протестира и след обяд пред министерството на културата за оставката на Вежди Рашидов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови