Протест в защита на Дончо Дудев, който замери ДКЕВР с яйца

Ива Оприкова Последна промяна на 22 април 2015 в 15:45 2265 6

Снимка БГНЕС

Утре в Районния съд в София ще се гледа делото срещу Дончо Дудев. Едно от знаковите лица на февруарските протести от 2013 година застава в съдебната зала като обвиняем  в хулиганство. Преди съдебното заседание в Районен съд представителите на Движение за граждански контрол организират протест в негова защита и срещу енергийната мафия.

През септември 2014 година той предизвика скандал на отворено заседание на ДКВР през септември 2014 год., на което се обсъждаше цената на електроенергията да поскъпне с 10 %. С думите "Няма да ви носим за пореден път скапаното управление" Дончо Дудев извади кутия с яйца и хвърли няколко по членовете на регулатора. "За критичното състояние на енергетиката днес са виновни всички правителства, които действат като организирана престъпна група. Протестът в ДКЕВР е начин хората да се справят с престъпниците", мотивира се  тогава представителят на Движение за граждански контрол.

На 26-ти септември прокуратурата се самосезира и привлече Дудев като обвиняем. Според обвинението той е извършил „непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото...“ по чл.325, ал.1 от НК, което е наказание за хулиганство и предвижда лишаване от свобода до 2 години или пробация. По-късно обвиняемите пледират Дудев да се освободи от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание от 1 000 до 5 000лв. по чл.78а, ал.1 от НК.

"Напомням, че опитах всички законови средства за борба с енергийната мафия и обслужващите ги институции: протести (включително и големите събития през февруари и март 2013), участие в обществени дебати и съвети към МИЕ, Столична община и ДКЕВР, сигнали до Прокуратурата, съдебни жалби, петиции до ЕП, участие в Комисията по петиции в Брюксел и т.н. Лицемерието, лъжите и разтакаването се оказаха козовете на институциите в България. Смятам, че на мен и другите граждани са отнети правата за защита, справедлив съдебен процес и достоен живот. Не се срамувам от действията си на въпросното заседание и твърдо седя зад думите си, и в съдебна зала ще нарека въпросните институции Организирана престъпна група и ще докажа твърдението си.

Продължавам да си задавам въпроси: „Защо прокуратурата не се самосезира за неправомерните, дългосрочни договори с Марица 1 и 3, договорите за зелена енергия и икономическите интереси на нашите мили депутати?“, „Защо не се разследват кражбите в АЕЦ Белене и Цанков камък, които са една от основните причини за дефицита в НЕК?“, „Защо няма индивидуална отговорност за въпросните ощетяващи Държавата и Обществото договори и кражби?“, „До кога българските граждани ще бъдат рекетирани и тероризирани от Топлофикация?“, „Дали не трябва съд за съда и прокурор за прокуратурата?“, пише Дудев в отворено писмо до медиите. 

Дончо Дудев стана знаково лице на протестите против монололите при продажбата на горива преди няколко години с движението СИЛА. След това беше активен борец в недоволството срещу кабинета "Борисов" в края на зимата през 2013 г. Тогава правителството подаде оставка. Дудев беше и сред недоволните от назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и демонстративно напусна първата среща на тогавашния премиер Пламен Орешарски с граждански организация минути след гласуването на Пеевски в парламента на 14 юни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.04 2015 в 11:50

Аз не съм съгласен с протестиращите в защита на Дудев, имам ли право да ги замерям с яйза без да ме съдят?

23.04 2015 в 11:19

Кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов - Мутрата? кога ще разследвате организираните престъпни групи, които грабят и гонят от България всички честни Българи? Кога ще станем нормална страна? Ще станем нормална Държава ако има повече хора като Дончо Дудев!

23.04 2015 в 08:29

Само толкова ли можете тролчета?

Един човек се е изправил срещу мафията, а вие не можете от леглото да станете :)

Подкрепата за Дончо днес е от 14:00ч. пред Районния съд. Всъщност не е важно толкова да подкрепим него, колкото да заявим, че не сме съгласни България да бъде управлявана от мафията.

23.04 2015 в 07:54

на България и трябват повече личности като Дончо. Или ще блеем докато ни доят и стрижат. До живот.

22.04 2015 в 17:11

..........Преди съдебното заседание в Районен съд представителите на Движение за граждански контрол ОРГАНИЗИРАТ ПРОТЕСТ В НЕГОВА ЗАЩИТА И ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ! Крайно време беше да стане ясна истината за протестите през февруари 2013 г., която беше организирана от ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ. БРАВО НА OFFNEWS, ЧЕ КАЗА ИСТИНАТА!

22.04 2015 в 16:33

Айде в пандиза добитък!!!