Стойнев атакува ГЕРБ с контравъпроси за енергетиката

Владимир Йончев 23 май 2014 в 12:33 2614 6

Драгомир Стойнев

Контравъпроси, свързани с енергетиката, зададе към ГЕРБ днес в кулоарите на парламента енергийният министър Драгомир Стойнев, след като заседанието, на което трябваше да се гледа вотът на недоверие в сектора, се провали.

Според Стойнев ГРЕБ трябва да обяснят дали нарочно са целели да фалират всички енергийни дружества, за да ги изкупят частни инвеститори. Ето и въпросите на Стойнев:

Защо бяха обезкървени всички държавни дружества, когато бюджетът се пълнеше от дивидентите на тези дружества. Пример - 2009 г. 38 млн. лева са изплатени към бюджета, а 2012 г. - 540 млн. лева.

Това, според министъра, е оставило дружествата без инвестиционни средства за ремонтни дейности.

Защо за една година 1000 мегавата възобновяеми енергийни източници бяха присъединени към системата на цена между три и четири пъти над цената на регулирания?

Стойнев изтъкна, че ГЕРБ са интегрирали ВЕИ-тата, защото те са били собственост на техни хора и това е загробило НЕК.

От некадърност или желание да съсипят енергетиката спряха износа на електроенергия?

Защо не бе вдигната и цената на въглищата?

Защо бе спрян проектът АЕЦ "Белене"? Защо в МИЕ няма доклад към МС относно спирането на АЕЦ "Белене". Кой е писал този доклад?

Докато Стойнев задаваше разгорещено контравъпроси при него пристигнаха бившият енергиен министър Делян Добрев и ексминистърът на транспорта Ивайло Московски от ГЕРБ. Дебат обаче не се осъществи, защото Стойнев напусна трибуната.

Според Добрев управляващите са провалили кворума, защото са искали да се скрият от дебата.

"Целта е да се скрие всичко, случващо се в енергетиката, докато не минат европейските избори, защото катастрофата вече е настъпила. Затова не ни дават отчетите за миналата година, защото ще се види, че катастрофата е настъпила", коментира бившият енергиен министър.

Той цитира данни, според които задълженията на БЕХ в началото на управлението на ГЕРБ са били 66 млн. лв., а в края - само 4 млн. лева.

"Една година по-късно холдингът има 1 млрд. 74 млн. лева задължения", каза Делян Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!