Стоилов: Говорим с Турция за тракийските имоти. Сидеров: Стоилов лъже

Нели Чолашка 20 февруари 2014 в 11:43 1758 3

"Атака" пред зала Запад, където се провеждаше срещата с турската делегация.

След като "Атака" опъна плакати "Не на Турция в ЕС" и "Искаме обезщетение за 500 години геноцид" циркът продължи и на съвместния брифинг на Янаки Стоилов и турския му колега Волкан Бозкър.

Лидерът на националистите Волен Сидеров и негови депутатите се наредиха сред журналистите с плакатчетата и подвикваха на Бозкър през цялото време.

Обсъдихме придвижването на въпроса с обезщетенията на бежанците от Тракия, обяви Стоилов, който е председател на външната парламентарна комисия. 

Не го поставихте, този въпрос, г-н Стоилов, репликира го Сидеров. Поставих го по начин, който не е конфронтационен, отговори социалистът и призова "Атака" да изчакат и да дадат своя пресконференция.

Стоилов обяви още, че турската делегация е съобщила за 10 възстановени имоти - 8 в Истанбул и 2 в Одрин.

"Стоилов лъже за тракийските имоти, бяхме 6 души от „Атака” на срещата. Тези 10 имота са екзархийски имоти, ние говорим за заграбените от български жители имоти през 1913 година от турската държава – парцели, гори, ливади, които към днешна дата се изчисляват на 10 млрд. долара", обяви след края на брифинга Сидеров.

Неговият депутат Венцислав Лаков задал тези въпроси на срещата, но Бозкър не отговорил – изслушал ги, станал и си тръгнал.

По думите на националистите Янаки Стоилов по никакъв начин не е защитил българския национален интерес.

Социалистът отчете още, че с турския му колега са говорили за увеличаване на търговския обмен през следващите години до 5 млрд евро и за двойно увеличаване на износа на ток от България за Турция.

Председателят на външната комисия на турския парламент напомни, че Турция е помогнала на България да стане член на НАТО и инвестира в България по 2 млрд. долара годишно.

Според него отношенията между Турция и България имат бъдеще и не трябва да стават заложник на някои проблеми от ежедневието.

Сидеров и него репликираше и го призоваваше да казва България, а не Булгаристан, както наричат държавата ни турците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!