Стоянов: 40 военни ремонтират оградата с Турция

Никоя държава, изпратила оръжие в Украйна, не е получила танкове на по-малко от 30 години, заяви военният министър

OFFNews 08 ноември 2022 в 08:45 1063 0

Архив

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Димитър Стоянов

40 военни в момента са на турската граница и се занимават с ремонт на оградата, заяви пред bTV служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Министърът определи съоръжението, построено от правителството на ГЕРБ, като "не много надеждно". Той разкритикува и поставените камери, които не са на достатъчна височина и не са ориентирани правилно, за да има видимост.

Той отчете, че военнослужещите поправят границата, въпреки че това не е задължение на Министерството на отбраната. Стоянов обясни, че други 150 военни патрулират на границата.

Министърът коментира и вчерашния случай на границата с Турция, при който бе убит български граничен полицай. По думите му военният не се е оттеглил, а е патрулирал границата.

Убит полицай при престрелка близо до границата ни с Турция

Стоянов разясни, че военният и полицаят са били в патрулна двойка и двамата са правили обход по границата край Елхово. Той отрече информацията, че след изстрела военният се е оттеглил. По негова информация той не е ранен и все още не е разпитван.

Военният министър смята, че извършителят на убийството е каналджия. По думите му случаят не е инцидент, а "криминален случай". 

Министърът се обяви против изпращането на самолети и зенитно-ракетни комплекси на Украйна. Той отказа да коментира дали решението на парламента за военна и военно-техническа помощ за Украйна е правилно.

"Народното събрание взе решение, ние трябва да го изпълним", каза той, но отчете, че ще бъде изпратени оръжия, но по начин, по който да не се наруши готовността на българската армия.

По думите му тази седмица ще се направи анализ какво може да се изпрати. Той не е оптимист, че армията не може да бъде модернизирана с т. нар. каскадна замяна и посочи, че другите държави са получили малко и стари заместващи оръжия. По думите му най-новият танк, получен от държава изпратила оръжия на Украйна, е на 30 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови