Мая Манолова: Няма да се откажем от преференцията

OFFNews 29 май 2014 в 18:06 3600 7

Мая Манолова

"В никакъв случай няма да се откажем от преференцията. Духът вече е изпуснат от бутилката. тази стъпка е необратима. Всички граждани се убедиха, че това е едно от новите и много полезни неща в Избирателния кодекс", обяви Мая Манолова пред bTV. 

Тя повтори, че 34 от кандидатите са преминали 5-процентната бариера и общо 588 000 души са използвали преференцията.

Манолова призна, че на хората не беше добре обяснено, че могат да гласуват преференциално и как трябва да го направят.

Затова се появи синдрома 15/15, който вкара в Европейския парламент 27-годишния Момчил Неков от БСП.

Депутатката от БСП отново подчерта, че този синдром се е проявил при гласуването за всички партии и коалиции до номер 17, тъй като кръгчетата за преференциален вот бяха 17 (броят на местата за България в ЕП).

На въпрос дали лидерът на БСП ще се откаже от мястото си в Европарламента тя напомни, че той отдавна е обявил, че ще се откаже.

Напомни още, че утре ЦИК ще обяви окончателно имената на новите български евродепутати и ще стане ясно кой се е отказал от мястото си.

Все още никой не е депозирал в ЦИК отказ от депутатско място в ЕП, показа проверка на OFFNews. Според експерти е спорен въпросът дали ЦИК може да се произнася по отказа от членство в Европарламента или това трябва да направи ЕП.

От думите на Мая Манолова стана ясно, че БСП все още не е направила анализ на резултатите от изборите, а тепърва ще го прави.

Тя се опита да оправдае лошото представяне на партията на евровота с факта, че на избори за Европейски парламент столетницата винаги има нисък процент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!