Станишев поиска оставката на Нинова: С този председател няма да спечелим парламентарните избори

OFFNews 18 ноември 2019 в 09:25 3845 4

Сергей Станишев

С този председател БСП няма шанс да спечели парламентарните избори, заяви в интервю за предаването „Тази сутрин” на bTV председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Вчера левицата се събра на пленум, за да анализира резултатите от местния вот. Вътрешната опозиция, от която е и Станишев, поиска оставки заради лошото представяне на изборите. "Искаха моята оставка пред журналистите, вътре в залата, където заседаваше пленумът, нямаше дискусия по този въпрос", каза по-късно лидерът Корнелия Нинова.

Тази сутрин Станишев коментира, че след силния старт през 2016 г. с победата на президентските избори БСП има поредица от пропуснати шансове. Според него левицата няма автоматично да стане първа политическа сила, а трябва да се бори за това. Това не трябва да е на чужди терени – със силовашкия подход на ГЕРБ или на терена на националистите, смята той.

Станишев не посочи кой би трябвало да седне на мястото на Нинова. Нека се заявят кандидати и партията ще реши, никой не е незаменим, коментира лидерът на ПЕС.

В петък 50 членове на БСП, сред които и Сергей Станишев, поискаха в писмо до пленума оставката на Нинова и на изпълнителното бюро на партията. На самия пленум обаче подкрепена беше друга позиция - мнозинството прие доклада на Николай Добрев, според който БСП за пръв път от 1995 г. насам обръща тенденцията да печели все по-малко места на местни избори с сравнение с всеки предходен вот.

Все пак червените решиха, че започва подготовка за вътрешнопартийни избори и през април ще има пряк избор на председател. Досега лидерът се излъчваше от делегати на конгреса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

4

Tanss

18.11 2019 в 15:27

Нито Станишев, нито Нинова могат да бъдат добри председатели и са го доказали многократно.

6015

3

Ехо

18.11 2019 в 14:38

С който и да е председател, БСП няма да види изборна победа до като не се махнат абсолютно всички от сегашното й ръководство, заедно с администрацията. Необходима е напълно различна визия и морал в политиката! Четири годишна мандатност в ръковдните органи в партиите и във властта, разделение на властите в държавата! БСП сега не ги притежава! Както и останалите партии, разбира се! Да го духат!

25665

2

Victimized

18.11 2019 в 12:53

Щото съсела беше толкова добър лидер, че корпоративното крило в БСП близко до Борисов го награди с два мандата евро-депутат.
Махни се от тука предател, никой не те харесва......

4534

1

Общинар

18.11 2019 в 12:38

Доста изнервен ми се вижда СерГей! Сигурно оня мароканец от Моленбек го е изоставил? Любовната мъка къса нервите и размътва разума...