Станишев обяви Прехода за грешен, капитализма - за провал

Елица Мартинова 08 февруари 2014 в 11:57 10293 33

Сергей Станишев

Снимка БГНЕС

"Българският Преход се е развивал в тотално грешна посока. (...) Започваме да коригираме всички грешки на погрешно избрания път на развитие, ние това обещахме, да променим посоката на разивитие на страната, след като стана ясно, че стигнахме до задънена улица и никой не е доволен."

Това заяви в речта си на 48-ия Конгрес на БСП лидерът на левицата Сергей Станишев.

По думите на социалиста правителството на Пламен Орешарски се е оказало виновно за всички провали на Прехода.

"За провала на българския капитализъм се оказаха виновни комунистите, за разорената от десницата страна магически се оказа отговорно правителството, което не бе навършило и месец от мандата си", изтъкна председателят на ПЕС.

Той обяви, че левицата ще работи по три основни приоритета - индустриализация, модернизация на страната чрез развитие на образованието и изпълнение на социалните задължения на държавата.

"Днес имаме правителство, което чрез своята програма подложи на ревизия дори ценностната система на Прехода. Защото се обяви, че икономически активната държава е нещо добро и необходимо, а не отживелица, че приватизацията не е панацея, че свободният пазар не е добър регулатор сам по себе си", посочи Станишев и заяви, че левицата ще работи, за да върне "мощта" на българската енергетика.

Станишев бе категоричен, че "рискът от поемането на властта" си е заслужавал, защото в противен случай единствената алтернатива за държавата са ГЕРБ.

"Партията не се огъна под напора на улицата, прояви характер и се противопостави на ежедневните подривни действия на нашия опонент - да прекрати предсрочно мандата ни и да се върне на власт с неописуем реваншизъм. Те целят това на всяка цена, дори с цената да се срине държавата. Въпреки реалното и изкуствено създадено напрежение, правителството работи все по-успешно и постига резултати", каза лидерът на БСП.

Председателят на ПЕС подчерта, че усилията си заслужават, ако попречат на Бойко Борисов и Цветан Цветанов да се върнат на власт. По думите му "тези хора превръщат в мръсотия всичко, до което се докоснат, така направиха с протестите, така ще направят и с референдума, всичко и всеки се използва - от държавата до наивния млад мечтател".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!