Станишев няма да се кандидатира отново за президент на ПЕС

Обяви за лична кауза ''левицата да бъде отново силна''

Ружа Райчева 16 септември 2022 в 14:10 2324 4

Сергей Станишев говори на среща на върха на европейските социалистически партии в Париж 2021 г.

Снимка Getty Images

Сергей Станишев говори на среща на върха на европейските социалистически партии в Париж 2021 г.

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат Сергей Станишев обяви, че няма да се кандидатира за четвърти поред мандат начело на европейските социалисти на предстоящия конгрес на 14 и 15 октомври в Берлин. Причините са политически, поясни той по време на пресконференция в БТА.

"Аз не съм търсил номинация от ръководството на БСП", заяви Станишев. Бившият български премиер и дългогодишен лидер на БСП обясни, че вчера е изтекъл срокът за номинации за нов председател на ПЕС и че засега има една постъпила кандидатура - на бившия шведски премиер Стефан Льовен. "Радвам се на тази номинация, той е много успешен министър-председател два мандата", каза Станишев. На въпрос как вижда политическото си бъдеще у нас той отговори:

"Сега мой приоритет е финализирането на този мандат на ПЕС и конгресът ни през Берлин. Но също така за мен това левицата да е силна отново ще е лична кауза. Ако е силна, ще има място за всеки. Никой сам по себе си не може да бъде спасител. Аз ще работя за колективни усилия левицата да бъде силна отново."

Станишев е председателят на ПЕС, задържал се най-дълго на поста - избиран е четири пъти, като първият му мандат е непълен. По думите му ПЕС е най-сплотеното политическо семейство на европейската сцена.

"За мен не би било редно да съм кандидат на друга партия. Не може да си президент на ПЕС, без да имаш друга силна партия зад гърба си. Можеш да караш известно време на личен авторитет, но това е временно. БСП е единствената партия от Централна и Източна Европа, единствената бивша социалистическа партия, която извоюва доверието и авторитета българин да получи лидерското място във втората по големина партия в Европейския парламент", заяви той.

Въпреки това Сергей Станишев подчерта, че от 2017 г. насам председателят на БСП Корнелия Нинова не е посетила нито един конгрес или лидерска среща на ПЕС. "Това отсъствие се забелязва в нашето семейство и буди недоумение", каза той.

Станишев смята, че БСП е тръгнала в друга посока, като даде примера за новата лява идея - т.нар. "ляв консерватизъм". По думите на бившия председател на БСП това е довело левицата до това да се бори на терена на консерваторите, което не води до нещо добро.

"Сигурно ще ме упрекнат, че правя тази пресконференция сега. Това се налага на първо място от процедурата на ПЕС, но и исках да оповестя своето решение тук, в България. Няма неудобен момент да кажеш истината", каза лидерът на европейските социалисти.

Според Станишев резултатът на БСП на последните избори е бил унизителен, както и за другите партии, и сега той се надява на по-добър резултат. По думите му БСП се е постарала да бъде конструктивен участник в досегашното управление, но има въпроси, на които избирателите им все така не могат да си отговорят. "Ако казваш нито един патрон да не стига до Украйна, трябва да намериш механизмите това да се случи".

Лидерът на европейските социалисти коментира и предизборната кампания: "Като че ли всяка партия говори на себе си и за себе си, и диалог помежду им няма. Втори октомври ще мине и ще има необходимост да се търсят решения, независимо от споровете."

Станишев подчерта, че откак е встъпил в длъжност, европейските политика се променили в по-социална посока и посочи, че в годишната реч на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен са се забелязали много социалдемократически елементи. "Сега влизаме в нов етап за света - труден и опасен, свързан най-вече с войната в Украйна", каза той и добави, че за да бъдат преодолени предизвикателствата покрай множеството световни кризи, са нужни човеколюбие, диалог и мир.

“Ако не си оптимист, няма как да бъдеш социалист или социалдемократ”, каза още Сергей Станишев.

На конференцията присъстваше един от основните опозиционери на лидера на БСП Корнелия Нинова – Калоян Паргов, дългогодишният партиец Георги Пирински и уволнената от партийния вестник на БСП „Дума“ Велислава Дърева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

4

Козин Човков

16.09 2022 в 19:44

Съсела да слага бронежилетка, да взема калашника, и да отива да се бие за свободата на родния си град Херсон. Вярвате ли? И аз не вярвам.

12182

2

sawall

16.09 2022 в 16:48

Г-н Станишев, да не би случайно да изживявате катарзис...?

10298

1

AntiZ

16.09 2022 в 14:43

Хич няма да се изненадам ако се пробва тук. С този прост народ, като нищо ще стане поредния...

 
X

Да помогнем на украинските деца!