Станишев нарече абсурдна и срамна рокадата за шеф на ООН

ОFFNews 28 септември 2016 в 14:37 5671 5

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев разкритикува решението на правителството да издигне Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на ООН, като го определи като абсурдно и срамно.

"Днешното решение на българското правителство за смяна на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН е абсурдно по същество, срамно като интригантска среда и много рисково за България. Трябва да е ясно, че политическата отговорност за последиците се поема изцяло от управляващите", написа Станишев в своя профил във Фейсбук.

"България се проявява като държава, която не знае какво иска, а това рязко намалява шансовете на българската кандидатура. Показателен е фактът, че нито една друга държава, в това число чиито кандидати са зад Ирина Бокова в класирането, не направи подобен ход. Никой не си сменя кандидата преди старта на по-решаващите кръгове от гласуване в ООН, които тепърва предстоят", допълни той.

Станишев сравни със саботаж ниската подкрепа към Ирина Бокова от страна на правителството и отбеляза, че подкопаването на авторитета й не е дошло от конкуренцията, а от България.

"Впрочем, това е логичен резултат от куцата подкрепа, която г-жа Бокова имаше досега от правителството, преминаваща в дейността на негови представители в открит саботаж. Станахме свидетели на постоянно и целенасочено подкопаване на авторитета и кампанията на Ирина Бокова не от конкурентите, а от нашето правителство и заинтересовани кръгове. Опитите да се забъркат европейски институции, държави и политически семейства в забъркания у нас заговор цели бягане от отговорността за това действие. Трябва да е пределно ясно, че за поста генерален секретар на ООН се състезават кандидати на държави", пише Станишев.

Според лидера на ПЕС властта в България се е показала като тежко зависима от външни и непублични вътрешни фактори.

"Жалко за България, че пропускаме уникален шанс, който няма да се повтори! И всеки трябва да си понесе отговорността, казва в заключение Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

5

Руслан

29.09 2016 в 10:26

Тея в ПЕС не си ли говорят?

8359

4

ОФчар

28.09 2016 в 20:18

Съвецко-украинско-булгаристанският гей да мълчи!

13277

3

66

28.09 2016 в 16:32

Носът му колко трябва да е дълъг на тоя?!

https://goo.gl/2UhoVB


Обещанието не е като завещанието !

https://goo.gl/S87ffG