Станишев: Без европейските правила България ще е авторитарна олигархична държава

OFFNews 23 септември 2016 в 12:40 5704 6

Без европейските правила България ще е авторитарна олигархична държава. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред Погред инфо ТВ.

На въпрос за растящия евроскептицизъм в България Станишев отговори, че у нас тази година преките чуждестранни инвестиции са под критичното ниво на 1996 г., а европейските фондове са основен инструмент за инвестиции и модернизация на страната.

Готови ли сме да се разделим с тях? Освен това, европейските правила са намордник срещу превръщането на България в авторитарна олигархична държава заради местните ни нрави и особености. Това удържа и Орбан в Унгария, и Качински в Полша, посочи Станишев.

В нашия регион дезинтеграцията би означавала конкуренция, трагедии и сблъсъци на съперничество. В глобалния свят малките лодки не са по-сигурни от големия кораб – европейските институции са гарант за демокрацията и за нашите права. Най-странното е, че когато се атакува ЕС, никой не предлага алтернатива, допълни той.

Не вярвам в мита за спасението в националните граници. Затова и не споделям еуфорията, породена от поведението на политици като Орбан. А тези, които го харесват, бих попитал искат ли същия авторитарен режим и подчинение на медиите у нас? В голяма степен бяхме свидетели на този модел по време на първия мандат на Борисов. Сега е по-сложно: коалицията е от различни партии. Демокрацията е система от баланси и системен контрол. Към това трябва да се стремим, каза лидерът на социалистите в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12135

5

jackotsenkite

24.09 2016 в 10:02

Провалените европейски политици градят кариера в брюксел.
Некой да се чуди защо ес е на тва дередже??
ес - жито(варено с пудра захар в кофичка за кафе).

12182

2

sawall

23.09 2016 в 14:35

Не че не е прав, но България си е олигархична и автократична и в момента - до голяма степен благодарение на 2-те правителства на Станишев. Така че е доста двулично изказване.