Станишев в Париж: Левицата може да възроди Европа

OFFNews Последна промяна на 26 август 2016 в 14:32 5870 6

Европейската идея е жива. Ние, левите, имаме волята и амбицията да поемем политическото лидерство. За разлика от десницата, прогресивните партии не могат да губят повече време в приказки. Имаме визия за Европа и предлагаме конкретни решения в Програмата за прогресивни реформи.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на Среща на върха на премиерите и лидерите от ПЕС в Париж. 

Домакинстваната от Станишев и президента на Франция среща постави акцент върху бъдещето на ЕС след отрицателния референдум във Великобритания, мерките за стимулиране на икономическия растеж, солидарността и най-важното – съхраняването и развитието на европейския проект. 

ПЕС вече стартира дискусията по Програмата за прогресивни реформи в партиите от своето политическо семейство. Очаква се левите лидери да предложат по-конкретни стъпки на следващата си среща преди Европейския съвет в Братислава през септември и по време на Съвета на ПЕС през декември.

Левите препотвърдиха техните основни приоритети: защита на социалните права на гражданите и грижата за повишаване на икономическото благосъстояние. Те наблегнаха, че политиката на „строги икономии" е изцяло погрешен подход, който освен това има и обратен ефект. Вместо това, европейските политици от левицата настояват фокусът да бъде поставен върху инвестициите, защото само повишаването на растежа ще доведе до създаване на повече и по-качествени работни места и данъчни приходи, което от своя страна ще гарантира устойчивостта на социалната държава в дългосрочен план. В този смисъл, лидерите изразиха желанието си за значително увеличаване на финансирането на Плана Юнкер, за да могат реално да бъдат разширени и положителните ефекти от неговото прилагане. Те се обединиха около предложението за удвояване на сегашния му размер от 315 милиарда евро.

Сред участниците бяха и Кристиан Керн, канцлер на Австрия; Мануел Валс, премиер на Франция; Робърт Фицо, премиер на Словакия; Матео Ренци, премиер на Италия; Алексис Ципрас, премиер на Гърция, Зигмар Габриел, вице-канцлер на Германия; Антонио Коща, премиер на Португалия; Мартин Шулц, председател на Европейския парламент; Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС; Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия; Пиер Московиси, комисар по икономически и финансови въпроси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5918

6

Пешо

28.08 2016 в 16:00

Тоя няма ли как да се спъне и да си падне на острото на чадъра?
Един, два ... пет-шест пъти да повтори за по-сигурно?

9924

5

ScrewIslam

26.08 2016 в 22:05

"Левицата може да възроди Европа"

:))) Може, може, колкото възроди България! Кретен!

10057

1

morkoff

26.08 2016 в 15:27

Защото сме цоциалисти.