Станишев: Агитиращите за Брекзит не искаха да спечелят

OFFNews 01 юли 2016 в 09:14 2787 3

Снимка бТВ

В ЕС има отрезвяване след Брекзит. Случилото се е най-лошият израз на политиката, която хората мразят.

Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по бТВ. „Преди години Дейвид Камерън, за да спечели изборите, каза, че ще предизвика референдум, отвори кутията на Пандора и накрая си плати сметката. Раздели дълбоко Великобритания, нанесе икономически щети и отдели Великобритания от Европа”, изтъкна Станишев. Според него самите агитиращи за излизането от ЕС не са имали желанието да спечелят, нито имат план какво да правят.

Всички държави в Европа са достатъчно малки на фона на глобалната икономика, само заедно можем да бъде успешни и силни, убеден е Станишев. Според него резултатите от референдума са и шанс за промяна в ЕС, която да отговори на страховете и гнева на хората.

Необходимо е повече Европа по отношение на сигурността, каза още Станишев в коментар на атентата на летище „Ататюрк” в Истанбул. Той е категоричен, че е необходимо много по-активно сътрудничество между държавите и между специалните служби. Според него и до момента службите често си пазят информация, а трябва да се действа координирано.

Станишев отрече да се е договарял с някого за свалянето на първия кабинет на Бойко Борисов. Въпросът му беше зададен публично от бившия лидер на ДПС Лютви Местан. „Как, с кои фактори се договори управлението на Орешарски по време на първия кабинет „Борисов”, попита Местан, където по думите му се криело обяснението за всички последващи събития.

„Никой не можеше да предположи – нито аз, нито господин Борисов, нито господин Местан, през есента на 2012 година, че ще има предсрочни избори. Това беше изненада за всички”, подчерта Станишеви допълни, че не е имал кристално кълбо, за да предвиди протестите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови