Сръбският президент: По законите ни Цветан Василев е невинен

OFFNews 12 март 2015 в 20:34 2473 11

Снимка БГНЕС/ДИМИТЪР ИСКРЕНОВ

Според сръбското законодателство Цветан Василев до този момент няма никакви нарушения. Там, където има нарушения в България, той трябва да отговаря в България - инвестиционни или каквито и да били.

Това каза сръбският държавен глава Томислав Николич на брифинг след срещата си с президента Росен Плевнелиев.

Николич обаче подчерта, че ако съдът постанови екстрадирането на Василев, то ще бъде изпълнено.

Томислав Николич каза, че е бил в сръбската фабрика за стъкло в Парачин и посочи за пример откритата нова
производствена линия там.

Николич заяви, че е виждал Василев само два или три пъти в живота си, но продължава да мисли, че инвестицията в Сърбия от негова страна е била изключително добра и че такива инвестиции трябва да бъдат насърчавани.

А това как хората се държат в своите държави, това е работа на самите държави. Сърбия се грижи някой да не направи нарушения в Сърбия, коментира Николич, който обаче прдължавал да твърди, че инвестицията на Василев в Сърбия е "отлична".

От своя страна българският президент Росен Плевнелиев също коментира случая с банкера и заяви, че по казуса с екстрадицията на Цветан Василев е необходимо да се изчака решението на компетнтните органи.

"Ние като президенти не можем да взимаме страна. Сигурен съм, че сръбският съд ще вземе отговорно и независимо решение", заяви българският държавен глава.

"Работата на президента е да посещава заводите и да показва на инвеститорите, че са желани. Аз правя същото. Сърбия няма как да знае за проблемите на България с КТБ, а тук Цветан Василев е изряден инвеститор. До скоро и ние не знаехме за проблемите с банката", посочи Плевнелиев.

Вчера Апелативният съд в Белград отхвърли решението на Висшия съд в сръбската столица издирваният с червена бюлетина от Интерпол банкер Цветан Василев да бъде екстрадиран в България. По този начин казусът се връща на първата инстанция.

България винаги е подкрепяла „Южен поток“, но съобразно с европейските правила, каза още президентът Плевнелиев в Белград. 

„Големият проблем на „Южен поток“ е Третият енергиен либерализационен пакет и нежеланието на Русия да се съобрази с неговото прилагане“, напомни българският държавен глава и посочи, че България има готовност да започне строителството на газопровода в случай, че Европейската комисия и Русия се споразумеят за прилагане на европейското законодателство.

Росен Плевнелиев допълни, че в България има пълен политически консенсус в съответствие с европейските правила за строежа на „Южен поток". За пореден път той подчерта, че нямаме писмен документ, за да имаме план-стратегия.

От своя страна, президентът Томислав Николич изрази оптимизъм за реализацията на „Южен поток“ и потвърди желанието на сръбската страна газопроводът на нейна територия да бъде изграден.

Плевнелиев от своя страна обясни, че страната ни има готовност да възобнови работата по европейския проект „Набуко-Запад" за транзит на природен газ от Азербайджан за Европа. „България не може да си позволи европейското законодателство да бъде нарушавано на българска територия. Чрез диверсификация се осигуряват различни доставчици и пазарни цени“, коментира още държавният глава.

Президентите Росен Плевнелиев и Томислав Николич коментираха възможностите България и Сърбия да работят за насърчаване на двустранните инвестиции и за съвместно излизане на пазарите на трети страни. Според българския президент, има реални условия това да се случи, като много възможности предоставя Дунавската стратегия на ЕС.

„Можем да позиционираме Дунавския регион като общ туристически продукт, с общи туристически маршрути, например велоалея по река Дунав в участъците на България и Сърбия“, посочи Росен Плевнелиев.

Обсъжда се също така създаването на общо туристическо представителство на България, Сърбия и Румъния в трети страни. Държавният глава подчерта още, че все повече български компании стъпват на сръбския пазар и разкриват все повече работни места.

Възможностите за насърчаване на нови бизнес партньорства ще бъдат обсъдени на икономически форум с представители на сръбските и българските делови среди във втория ден от визитата на държавния глава Росен Плевнелиев в Белград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!