Според Андрей Гюров не трябва да има референдум за Северна Македония

OFFNews 05 юни 2022 в 16:37 3173 5

Андрей Гюров

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов-Архив

Председателят на парламентарната група на Продължаваме промяната Андрей Гюров

Според председателя на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров въпросът за вдигане на ветото за присъединяване на РСМ към Европейския съюз не трябва да бъде подлаган на референдум.

"Едно вдигане на ветото зависи от наистина конкретни действия и гаранции от страна на Европа и от страна на Северна Македония. Ако има такава промяна в позицията, тя трябва да стане след общо решение на парламента, в коалицията и дори извън коалицията в рамките на Консултативен съвет по национална сигурност", каза той пред БНР. 

Преди дни президентът Румен Радев коментира думите на премиера Кирил Петков, че всички решения по темата ще преминат през Народното събрание, като заяви: "Последната инстанция винаги е народът." Това негово изказване беше разтълкувано като намек за възможен референдум, за какъвто настояват от ВМРО.

По думите му винаги е казвано много ясно, че от българския национален интерес и от европейски интерес е Западните Балкани да бъдат приобщени в европейското семейство. 

"Това беше и приоритет на Българското председателство на Европейския съюз и ние работим усилено в тази посока. Трябва да направя разграничението между говорене за интеграция и работене за интеграция. Мисля, че тук контрастът между предишното и сегашното управление е наистина ярък. В последните месеци се постигна много за напредъка на отношенията в сравнение с последните години, където бяхме просто в една изчеквателна позиция, едва ли не очаквайки този процес да се провали", допълни той. 

Гюров обясни, че управляващите очакват гаранции и резултати от Македония за поетите ангажименти. "Очакваме да видим какво ще се случи. Времето не е много до края на френското председателство. Искахме да чуем доклад на МВнР за работата, която е свършена и как може да се процедира", каза още той. 

Андрей Гюров определи като внушения без основания думите на външния министър Теодора Генчовска, че екипът на премиера води отделна външна политика и да "саботират" МВнР.

Председателят на ПГ на Продължаваме промяната коментира и актуализацията на бюджета, като заяви, че ще е смесица между реформи и антикризисни мерки. 

Според него бизнесът е получил безпрецедентна помощ за енергоносителите. Гюров допълни, че най-тежката фаза - през зимата, е преодоляна, защото не е имало фалити и уволнения на персонал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

5

офф бее

05.06 2022 в 22:11

Аз мисля, че не всеки трябва да има право на глас, тоя иска референдум, щото като избирал не разбрал нещо, та трябвало да сменя...Ай у лео

-5531

4

Ран Босилек

05.06 2022 в 21:31

За всичко трябва да има референдуми. За Македония, еврото, ЕС, Нато, оръжия за Украйна, трябва и да има референдуми на местно ниво да отзоваваме депутатите които сме избрали ако не сме доволни от тях, същото важи и за онези плужеци в Европарламента.

5827

3

pisnamiotmutri

05.06 2022 в 17:55

Един чалга концерт преди референдума и за всичко гласуват с Да. Има такъв народ.

-1100

1

qwertz

05.06 2022 в 17:02

Трябва трябва. За почти всичко трябва да има референдум. Трябва и да могат да ви махат преди края на "мандата" ви, паразитчета безполезни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!