Въпросът с Македония не може да се реши до края на френското председателство

Според министъра на външните работи екипите на премиера продължават да саботират МВнР

OFFNews 01 юни 2022 в 17:41 2322 1

Теодора Генчовска

Снимка БГНЕС/Архив

Министърът на външните работи Теодора Генчовска

"Въпросът със Северна Македония не може да се реши до края на френското председателство на Съвета на ЕС", заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска преди началото на заседание на парламентарната комисия по външна политика.

Френското председателство на Съвета на ЕС приключва в края на юни, а след това е Чехия.

"Чухте и след коалиционния съвет, че разчитат на външно министерство, както премиерът, така и началникът на кабинета на премиера. За съжаление обаче екипите на премиера продължават по различен начин да саботират процеса", добави Генчовска.

Министърът обясни, че екипите провеждат разговори с нашите партньори от ЕС, "опитваме се чисто професионално да водим тези разговори, но научаваме по страничен начин, че се водят и паралелни разговори от съветници на премиера".

На въпрос може ли премиерът да елиминира външно министерство по темата Северна Македония Генчовска каза, че "няма шанс външно министерство да бъде заобиколено".

Генчовска каза още, че министерството трябва да изготви доклад за напредъка в отношението между двете страни, ако се проведе Консултативен съвет по национална сигурност, което е в прерогативите на президента, и ако той поиска такъв доклад. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!