Спор в парламента дали да се върне редовният парламентарен контрол

БСП иска да се върне парламентарният контрол

Ирина Евгениева 14 април 2020 в 15:07 12032 0

Да се върне парламентарният контрол в петък, предложиха от БСП на днешното извънредно заседание на Народното събрание. Това предложение прерасна в спор между депутатите. 

В момента парламентарният контрол е изцяло писмен, а от левицата искат той да бъде възстановен под формата на заседания в НС, като в зала да бъде само съответният министър и депутатът, който задава въпрос.

"През изминалата седмица постепенно въведохме режим на работа, който успява. Той гарантира в голяма степен нормалността на работа. Спокойно може да върнем и парламентарния контрол в петък. Регистрацията да се извършва един час преди началото на заседанието", заяви от трибуната Кристиан Вигенин, който е и вносител на предложението.

Според Вигенин през последните седмици са били приети закони, които дават много правомощия на изпълнителната власт. Той подчерта, че не е нормално правителството и министър-председателят да информират народните представители по телевизиите на брифинги, а не в пленарната зала.

"Правителството трябва да бъде контролирано, за да го няма гафа от днешната пресконференция на Фонда на фондовете", заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

Стойнев обясни, че е изключително важно в една парламентарна република да има парламентарен контрол. Той изтъкна, че по този начин правителството ще бъде контролирано, за да не се получават гафове. Зам.-председателят на БСП подчерта, че "гаф е днешната пресконференция на управляващия орган Фонда на фондовете".

"Убеден съм, че половината от вас не знаят какъв е този Фонд на фондовете. Той е създаден през далечната 2016 г. Защо, уважаеми колеги, не знаете какво означава Фонд на фондовете? Защото те до момента не са свършили нищо", категоричен е Стойнев.  

Депутатът от БСП Филип Попов посочи, че много от въпросите така и не получавали отговори със седмици. 

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че няма неполучени отговори на въпроси. Тя посочи, че от 4 до 14 април има 58 въпроса. Караянчева отбеляза, че до края на седмицата всички ще си получат отговорите на въпросите. Няма съществена разлика в писмения и устния вид на парламентарния контрол, добави тя.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки определи присъствената форма на парламентарния контрол като загуба на време за министрите, за които в момента то е много ценно.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че "извънредно положение не означава безконтролно положение - ще направим всичко възможно да предизвикаме парламентарен контрол".

"Уважаеми български граждани, извънредното положение е изпитание за всеки българин, независимо от поста му. Извънредно положение не означава безконтролно положение. Днес парламентарната група на "БСП за България" искаме да се възстанови парламентарният контрол. И какво чухме от страна на управляващите. Да искаш да се възстанови нормалността за тях е антитеза. Едва ли не БСП сме едни агресори, които искаме нещо извън нормалното. Да има парламентарен контрол е нормално, а не антитеза. Изглежда у нас напоследък модерно постоянно се цитират различни философи. Имаме си много хубава българска приказка: "Свестните у нас считат за луди", каза Нинова и цитира стихотворението "Борба" на Христо Ботев.

Тя попита какво може да пречи един въпрос на депутат от опозицията. "Според мен на една кражба или на една далавера с 10 млрд. На какво друго може да пречи парламентарният контрол?", коментира още Нинова.

"Не само, че не искат да върнем нормалността, искат да ни ограничат колко души, за колко време да говорим", категорична е тя. 

Какво още ни казват, да искаш парламентарен контрол, да питаш министър, означава да му губиш времето. Нали той затова е министър, нали затова е слуга на народа. Значи нормалното у нас губене на време на министъра, много думи, много изказване от народа, пречене на нещо и антитеза. Това е днешната действителност на 30-ия ден от обявяването на извънредното положение. А каква би трябвало да е - да имаме парламентарен контрол, защото знаем, че вие имате много въпроси, допълни Нинова.

По думите й предстои много стратегически избор как ще се излезе от кризата и контрол за прозрачността на харченето на всеки лев.

Нинова се обърна към управляващите и попита дали знаят колко спешен и извънреден закон ще приемем? "Законът влиза от 1 януари 2022 г. с изключение на параграф 5 и 10. Значи, не може парламентът да се събере, за да отправим актуални въпроси за тревогите на хората, които трябва да плащат сметки, които са без работа, това не може да се възстанови. Може парламентът да се събере извънредно за много спешен закон, който ще влезе в сила на 1 януари 2022 г. Логиката къде е? Някои от вас ще стане ли да каже една дума, едно изречение, което да има смисъл и да проведем аргументиран спор?", добави тя.

Лидерът на БСП призова да се изтегли този закон и да се внесе Законът за търговските вериги. "Такъв дебат искаме и затова сме тук и ви уверявам не просто на инат, не защото искаме безсмислен спор за България и българите, а защото смятаме за абсолютно задължително да възстановим нормалността, контрола", добави Нинова.

Тя подчерта, че БСП ще направи всичко възможно да има контрол.

Нинова заяви, че имат и друг законен парламентарен механизъм, за да го предизвикат. Ще го направим, подчерта лидерът на БСП и добави, че извънредното положение не е безконтролно положение.

"Имате телевизия, която не е много рейтингова, участвайте повече в нея, разказвайте за отговорите, които министрите дават и може би тогава ще почнат да гледат вашата телевизия всички български граждани. Пожелавам ви го от сърце, но не всичко е телевизия, уважаеми колеги", каза Каранчева в отговор на Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!