Спецсъдът опита да наложи цензура на медиите

Юлиан Христов 01 февруари 2012 в 15:27 2664 0

Спецсъд. Снимка: Сергей Антонов
Спецсъд. Снимка: Сергей Антонов

Плах опит за налагане на цензура направи днес администрацията на Специализирания наказателен съд. В писмо до медиите от пресцентъра на съда молят за коректност и точност при комуникацията.

„Желаем да ни окажете съдействие относно получаване на обратна връзка за съгласуване точността на подадената от нас информация, изпращайки ни заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани“, се казва в съобщението.

В текста се казва още, че информацията, от която се интересуват ресорните журналисти по конкретно дело, ще бъде съгласувана със съответния съдия и съобщена от пресцентъра, а в политиката на Специализирания наказателен съд няма да бъде наложена практика съдиите да дават интервюта и коментари при постановяване на съдебни актове.

Освен това от съда настояват за коригиране на названието му в журналистическите материали. „С оглед коректност и точност в комуникацията между нас, най-учтиво молим да преустановите използването на названия на Специализирания наказателен съд, които не му принадлежат, например „Антимафия“, се казва в текста.

По-късно от съда изпратиха ново пояснение, от което става ясно, че изпращането на материалите преди публикуването им е пожелателно и с него се цели единствено подобряване на общуването между медиите и съда.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови