СОС отхвърли искането за референдум на кмета на район Изгрев

БСП подкрепи д-р Делян Георгиев, ГЕРБ: Все едно питаме: Да се яде ли само сладолед в район Изгрев?

OFFNews 11 февруари 2021 в 15:11 2438 0

Столичният общински съвет отхвърли искането на кмета на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев за местен референдум заедно с парламентарните избори на 4 април. 

„Винаги ми е било важно мнението на хората и искам да го чуя, защото това ще улесни моята и вашата работа“, заяви кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев на заседанието на СОС. Той категорично отхвърли тезата, че става въпрос за политизиране на проблема.
„На територията на район „Изгрев“ има над 200 са възстановените собствености в междублокови пространства. Тук е резонен въпросът колко от тези 200 имота бяха отчуждени и бяха обезщетени собствениците им, за да бъде запазена зелената система“, мотивира искането си доктор Георгиев. Кметът на „Изгрев“ посочи още, че от февруари 2020 г. очаква анализа на Центъра за градска мобилност за броя паркоместа на територията на района.

През януари д-р Георгиев внесе доклад до Столичния общински съвет, с който предложи да се проведе местен референдум за жителите на кварталите „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“. Той съдържаше предложение за два въпроса от изключителна значимост за подобряване на благосъстоянието и живота на жителите на района, а именно: 1) Да се спре ли застрояването на зелените площи – паркове, градини, улично озеленяване и зелени площи за ограничено обществено ползване (по чл. 61, ал. 2 и ал. 3 от ЗУТ) и на площите между сградите при комплексното застрояване – паркове и градини, места за паркиране или подземни паркинги и площадки за игра на територията на Столична община, район „Изгрев“ (по чл. 22, ал. 2 от ЗУТ), за срок от 10 години? 2) Да се въведе ли зона за платено паркиране на територията на Столична община, район „Изгрев“? 

Подкрепа инициативата за референдум срещна сред групата на „БСП за България“, „Демократична България Обединение“ и независимия общински съветник Борис Бонев (Спаси София). 

Съветниците от БСП - София: Няма по-демократично обсъждане на проблем от референдума

Няма по-демократично и всеобхватно обсъждане на проблем, касаещ пряко гражданите на район „Изгрев“, от допитването чрез референдум, каза общинският съветник от групата на БСП в СОС Диана Тонова. „За пореден път управляващото мнозинство няма да допусне прилагането на пряката демокрация. За пореден път гражданите ще останат пред затворената врата на управляващите, чието основно задължение е да защитават техните интереси“, изтъкна Тонова и допълни, че основното задължение на общината е защита на обществения интерес. „Зелената система има пряко отношение към качеството на живот. Фактът, че непрекъснато се търсят нови начини да се защитят тези територии говори, че политиците не сме си свършили работата, не сме си научили урока и домашното ни е с много грешки“, заяви Диана Тонова. По думите й сега е моментът да се „спре“ времето, като се приеме този референдум и да се изготви Общ устройствен план, който да отговаря на обществения интерес и да създаде среда за по-добро качество на живот.

„Зелената система в градовете е по-важна от тази извън тях, защото е глътка въздух в бетонираната ни жилищна среда. Затова всеки опит тя да се запази трябва да бъде подкрепен. Призовавам за повече разум и за подкрепа на инициативата на кмета на район „Изгрев“, каза общинският съветник от БСП. „Всяка година от платените годишни данъци и такси остават около 40 млн. лв., които СО ползва както реши. Ако тези пари се ползват за обезщетения на собствениците на зелени площи, поне формално ще се спази законът и тези средства, макар и косвено, ще се разходват за защита на чистотата и качеството на живот и за екология“, изтъкна Тонова.

Тя посочи, че няма по-демократично и всеобхватно обсъждане на проблем, касаещ пряко гражданите, от допитването чрез референдум. „Призовавам колегите от управляващото мнозинство да участват в мача за запазване на града ни по-чист и за прилагане на пряката демокрация, а не за пореден път да го печелят служебно с аргумента на силата. Това е един повод да се обединим в интерес на гражданите, а не само да го декларираме“, допълни Диана Тонова.

Общинският съветник от БСП Альоша Даков заяви, че не е съгласен с твърдението, че е популистко да бъдат питани гражданите и да се произнесат дали искат или не да бъде наложена за срок от 10 години забрана за застрояване на зелени площи. Той добави, че въпросът е изключително важен за хората на района. „Какъв по-естествен и разумен начин да запазим зелената система на София от това да получим и мнението на жителите на район „Изгрев“, добави Даков.

Заместник-председателят на СОС Милка Христова счита, че управляващите са натрупали доста опит в последователната си практика да отричат правото да се провеждат референдуми. „Мотивировката става все по-обширна, на принципа „вода от 10 дерета“, звучи убедително, напоително, но не и основателно“, обясни тя. Във връзка с въпроса за платеното паркиране Христова посочи аргументите за отказ от референдум: „Първо липсата на финансов разчет, но такъв разчет не се изисква от закона. Вторият аргумент е, че разширяването на зоната за паркирането можело да стане и след обществени обсъждания, каквито са проведени в „Триадица“ и „Слатина“.

„Отказва се възможно най-представителната форма за допитване, каквато е местният референдум и се подменя с обществените обсъждания, които знаем как се провеждат в условията на пандемия“, посочи Милка Христова и допълни, че в крайна сметка, с отхвърлянето на искането да се проведе местен референдум, СОС показва явно поредното незачитане и нежелание да чуе и се съобрази с мнението на гражданите на София. Според нея когато се провежда референдум има пряко участие на гражданите и отчитане на тяхното конкретно желание и вот. Когато, обаче, се провежда обществено обсъждане - техният глас въобще не се чува. Христова даде пример с обсъждането на общинския бюджет. „Чу се гласът на представителите на Столична община, които дълго и напоително излагат своите тези, но когато дойде ред за мнението на гражданите, както обикновено времето бе кратко и и те не бяха чути“, обясни тя. „Така, че нека не спорим, след като самият законодател е приел, че прякото участие на гражданите в държавната и местната власт се изразява най-добре чрез различните видове референдуми, допитвания и инициативи. Да не ги подменяме с обществените обсъждания, защото те са нееднородни величини и няма как да бъдат съпоставими“, категорична бе Милка Христова.

Председателят на групата на социалистите Калоян Паргов заяви, че на 4-ти април има един единствен референдум по партиен въпрос, възпроизведен чрез парламентарни избори, който е „Искате ли още да живеете така, както ви управлява ГЕРБ последните 10 години?“. „Чест му прави на кмета Делян Георгиев, че е решил да подходи целесъобразно, за да види цялостната картина в района. На фона на вашата разпокъсана политика за преместване проблема с паркирането все повече и повече, докато не стигнете до Околовръстното шосе. Дано след 10 – 15 години зоната не стигне до Перник“, обърна се Паргов към управляващите. 

Силвия Христова, ГЕРБ: Питаме хората Да се яде ли само сладолед в район "Изгрев"

По отношение на първия въпрос кметът на район Изгрев Делян Георгиев не е вложил дори минимално усилие и подготовка, за да се формулира нещо, което може да дискутираме и което би дало резултат в полза на обществото. Отговорът на така поставения от него въпрос всъщност е записан именно в нормативната уредба – в ЗУТ и ЗУЗСО, в ПУП, в ОУП, които му препоръчвам да прочете, и които му обръщам внимание, че се приемат, изменят и допълват не чрез референдум. По вторият въпрос подготовката е не по-малко семпла. С него на гражданите от Изгрев се предлага или всичко или нищо - Или на всякъде или никъде платена зона за паркиране в район Изгрев? Този въпрос е също толкова полезен, колкото и напр. въпросът: Да се яде ли само сладолед на територията на Столична община, район „Изгрев“? 

Ето защо дори и в комисията по Устройство на територията, където мнозинство има опозицията, докладът беше критикуван, както от формална страна, защото в него липсват нормативно определени приложения и обосновки, така и по същество, не само от групата на ГЕРБ и СДС, но и от колеги съветници от групата на ДБ и от независимия колега Бонев. Въпреки това при гласуването стана ясно, че върховенството на закона и на Конституцията, както и здравият разум са само за медийните изяви и за Фейсбук статусите на някои колеги от обединената около БСП опозиция. 

Подкрепящите доклада колеги за пореден път подценяват софиянци смятайки, че не е прозрачно ясно защо се предлага строителна забрана за 10 години, каквато процедура няма в закона, но се изказват декларации срещу реалните стъпки за въвеждане на ред в строителството и за гарантиране на хармонична и качествена среда на живот, каквито стъпки инициира главния архитект чрез последните промени в ЗУТ.

Всички промени, които се направиха през последните години в законодателството относно строителството и устройството на територията по инициатива на кмета на СО и главния архитект, решават конкретни проблеми, прекъсват порочни практики, търсят и намират баланс в обществените отношения за разлика от внасяните периодично инициативи за строителни забрани. Доказателство за думите ми има и в настоящия дневен ред - докладите на районните кметове в за разширяването на детски градини, които са в резултат на една такава инициатива на кмета и главния архитект за промяна в Наредбата за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата.“, допълни още Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови