СОС нарушава закона за лиценза на такситата

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2016 в 06:27 4027 4

Столичният общински съвет нарушава Закона автомобилните превози. Съветниците не са променили наредбата, според която разрешения за таксиметрови превози трябва да се издават за 3 години, а не за една, каквото практика продължава и в момента. 

Промените в ЗАП са публикувани в Държавен вестник през юли 2014 г., СОС обаче не включва точката в дневния ред на заседанията си и не променя условията за жълтите коли и досега. За това сигнализира Група 5, чийто председател е Светльо Витков от Глас народен. Преди дни те внесоха предложение до председателя на СОС Елен Герджиков, в което  настояват измененията в подзаконовата нормативна уредба да бъдат гласувани. 

Още през март 2015 г. "Глас Народен" е уведомила Столичния общински съвет (СОС), Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, парламентарната транспортна комисия и националния обмудсман, след подаден сигнал от граждани. Зам.-министърът на транспорта тогава Антон Гинев праща писмо до Герджиков, че е "наложително Столичният общински съвет да предприеме необходимите мерки за прилагане на разпоредбата на чл. 24а, ал.3 от Закона за автомобилните превози". Омбудсманът Константин Пенчев също праща писмо до шефа на СОС да прецизира нормативната уредба. 

Сигнал за неизпълнение на промените в ЗАП са получили съветниците от Група 5 и в началото на 2016 г., поради което те отново настояват СОС да изпълни изискванията на закона и да спре да ощетява бюджета на хиляди семейства в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2016 в 19:37

Ta въпросният цитат беше:

"Uber is so obviously a good thing that you can measure how corrupt cities are by how hard they try to suppress it."
-- Paul Graham

03.02 2016 в 18:49

Болна тема, а момчета и момичета от OFF News ... да нямате филтър за ключова дума Uber и съответния цитат ;)

01.02 2016 в 09:50

Когато разпоредба от наредба противоречи та законова, прилага се последната. Ако администрацията на СО не прилага законовата разпоредба, може адм. съд да отмени незаконосъобразния текст от наредбата по искане на заинтересовани лица или на областния у-л. Лесно е, правено е многократно с успех.

01.02 2016 в 08:46

Корупция