СОС без председател. Скандали. А Терзиев откри правописна грешка в наредба

OFFNews 30 ноември 2023 в 14:23 5454 1

СОС

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Столичният общински съвет не успя да си избере председател и днес. За поста не се бори досегашният кандидат на ПП-ДБ-СС Борис Бонев, който обяви, че няма да се кандидатира за трети път за шеф на СОС.

Така днес кандидатите бяха трима - Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от “Възраждане” и Пламен Данаилов от ИТН, ПП-ДБ-СС не издигна друг кандидат, ГЕРБ-СДС пак нямаха номинация. 

45 общински съветници участваха в тайното гласуване с хартиени бюлетини. Тонова събра седем гласа, Гълъбов също получи толкова, а Пламен Данаилов - 4. Недействителните бюлетини бяха 27. На балотаж се явиха Тонова и Гълъбов, гласуваха 40 общински съветници. Действителните бюлетини бяха едва 15 - 8 гласа за Диана Тонова и 7 за Красимир Гълъбов.

За да бъде избран председател на градския парламент, той трябва да получи подкрепа от 31 общински съветници.

В началото на заседанието кметът Васил Терзиев представи новите зам.-кметове, както и текстовете, които регламентират забраната за влизането на стари коли в идеалния център на София от утре.

Тук има правописна грешка, изненадващо обяви Терзиев и подчерта: казвам го, за да не забравим да я оправим.

След края на изказването му започнаха скандалите.  

Георгиев нападна Терзиев за и.д. шефа на завода за боклук

Васил Терзиев няма екипа, за който говореше. Вероятно той е бил подведен, за да се върнат уволнени кадри от Йорданка Фандъкова на бял кон в Столична община. 

Това коментира Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ-СДС, по повод назначаването вчера на и.д. директор на завода за отпадъци - Николай Савов. Под неговото ръководство има смъртен случай със загинал работник в завода за отпадъци, каза той.  

"Колегите, които щяха да бъдат спасители на София, са спасители не в ръжта, а спасители в кишата", коментира още Георгиев. 
Клоните по улиците, почистването на София ни интересува, а не обещанията, дадени на Борис Бонев. Той няма да е първият излъган от ПП, подчерта той. 

Общинските съветници на ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и "Възраждане" напуснаха заседанието

Причината бе начинът на водене на Грети Стефанова, която води заседанието на СОС до избора на председател. 

По думите на Иван Таков групата на "БСП за България" е излязла от заседанието, защото нищо не се е променило. "ГЕРБ си заминаха от управлението на Столичната община, но виждаме, че гербаджийската работа остава в залата", коментира той. 

Таков каза, че Грети Стефанова, която води заседанието, не е прочела имената на желаещите от БСП да се изкажат и не им е дала думата. По този начин няма да намерим общ език, отбеляза той. 

Ваня Григорова заяви, че част от въпросите на БСП са включвали удължаването на договора на едно от общинските дружества, които почистват града, тъй като то е единственото, което се е справило със задачата си и което не е глобено. Тя определи воденето на дебата от Стефанова като авторитарно, което според нея се случва за трети път в СОС. 

Ваня Григорова определи като абсолютно недопустимо и това, че охраната на кмета Васил Терзиев присъства в залата по време на заседанието. Същото мнение изрази и Георги Георгиев, от "Възраждане" не коментираха. 

По-късно напусналите съветници се върнаха на заседанието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

30.11 2023 в 15:44

Тоя пък ходел с охрана на заседания!

От народната любов ли се пази от що ли...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки