София и Скопие: Мнениeта на членове на историческата комисия не обвързва правителствата с решения

OFFNews 03 февруари 2022 в 19:28 1960 0

Работата на съвместната комисия по историческите и образователните въпроси продължава да бъде важен елемент за преодоляване на различията от миналото между София и Скопие. Затова двете страни подкрепят дейността ѝ, като уважават правото на всеки член на комисията на мнение.

Това стана ясно от думите на началника на пресцентъра на МВнР Митко Димитров по повод твърденията на съпредседателя от македонска страна проф. Драги Георгиев. Професорът настоя да се направи пауза в работата на комисията, ако това се окаже благотворно за решаването на други въпроси.

"Като независими учени и експерти членовете на комисията имат право публично да изразяват свои позиции, това обаче не обвързва правителствата на двете държави със взимане на дадени решения и не следва да се тълкува като предложение на една от двете страни", обясни Митко Димитров.

Той допълни, че дейността на историческата комисия е от съществено значение за прилагане на Договора от 2017 г. и разбиване на стереотипите от миналото. Българското МВнР подкрепя заявената готовност за активизиране на контактите на комисията и призовава двете страни за ползотворна работа в интерес на гражданите на България и Северна Македония.

Общата позиция е била споделена в разговор, проведен преди малко от външния министър Теодора Генчовска с македонския ѝ колега Буяр Османи.

На брифинга на Външно стана ясно, че при утрешното си посещение за съвместното честване на 150-атата годишнина от рождението на Гоце Делчев в Скопие Генчовска ще бъде посрещната от министъра на културата Бисера Костадинова-Стойчевска, тъй като колегата й Осман Буяри е на европейска обиколка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови