Служители в МВР са били преследвани, за да одобрят анекс за 81 млн. лева към обществена поръчка

Кристина Минчева 02 февруари 2024 в 14:49 5049 0

Калин Стонов

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Вътрешният министър Калин Стоянов

Служители от администрацията на МВР, които е трябвало да одобрят анекс за допълнителни 81 млн. лева, са били буквално гонени и преследвани на работното си място, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на парламентарен контрол.

Миналата седмица Софийската градска прокуратура съобщи, че проверява сигнал, подаден от МВР, в който се съобщава за евентуално извършено престъпление от общ характер от предишен министър. Разследването се води за това, че в периода от декември 2022 г. до юни 2023 г. длъжностно лице е извършило безстопанственост, от която са последвали значителни щети за МВР в размер на 81 млн. лв.

В този период министър бе Иван Демерджиев.

На парламентарния контрол Калин Стоянов обясни, че са направени две проверки в МВР от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) за подписано споразумение към обществена поръчка от 2018 г. за изготвяне на български лични документи от ново поколение от Демерджиев.

Министърът обясни, че едната инспекция е установила, че с подписването на допълнителното споразумение е изменен първоначалният договор за възлагане на поръчката, което е нарушение на Закона за обществените поръчки. Заради това е образувано административно-наказателно производство със съставяне на акт за установяване на извършено административно нарушение.

Стоянов посочи, че споразумението е подписано от Демерджиев, два дни преди да слезе от поста на министър, като с него е поет нов ангажимент с разходи за почти 81,5 млн. лева. 

Обществената поръчка е била обявена през 2018 г. за проектиране, изграждане и управление на система за издаване на лични документи. През 2020 г. е избран изпълнител. Процедурата е обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, а пред ноември 2022 г. жалбата е окончателно отхвърлена. На 22 декември 2022 г. Демерджиев е сключил договор за изпълнение на поръчката.

В последствие фирмата е поискала индексиране на цената заради инфлация и международна обстановка, настъпили от времето на подаване на офертата. МВР е отправило запитване до Агенцията за обществените поръчки. Тогава е започнало "преследването" на служители в МВР. 

"Информацията, която битува в министерството, е, че през последните няколко дни преди г-н Демерджиев да отстъпи от поста вътрешен министър, служителите от административните дирекции, които е следвало да съгласуват допълнителното споразумение, буквално са били гонени и преследвани по етажите и коридорите на министерството", каза Стоянов.

Той е поискал да бъде направен вътрешен одит, след който става ясно, че е "налице несъблюдаване на принципа на доброто финансово управление". Министърът е поискал и доклад от трима директори на дирекции - на "Български документи за самоличност", "Комуникационни и информационни системи" и "Управление на дейността и социалните дейности".

От доклада, подаден на 12 юли 2023 г., станало ясно, че няма причина за увеличаване на цената на договора. 

Стоянов добави, че за случая е сигнализирал главния прокурор и е образувано досъдебно производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!