Служебният военен министър: Течът на военни кадри става все по-голям

МС предлага обществен дебат за връщането на задължителната казарма

Кристина Минчева 10 април 2024 в 16:49 2272 3

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Течът на военни кадри става все по-голям, а формирования на българската армия губят своята боеспособност, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов след заседание на комисията по отбрана. Притесненията му изразиха и началникът на отбрана адмирал Емил Ефтимов, и председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев.

"Общо число на некомплект - 21,8%, тъй като това е осреднено. Средната статистика показва, че за някои формирования този процент е по-висок. Например за гвардейската част е много по-висок. Някои от формированията няма да могат да бъдат сертифицирани", каза още Запрянов.

Според него проблемът с липсата на кадрите няма как да се реши, ако първо военната професия не стане по-атрактивна и конкурентоспособна. Анализите на военното министерство показват, че за последните 10 години конкурентоспособността на военната професия е паднала два пъти.

"От друга страна нашите хора са подготвени. Имаме пилоти, които ще пилотират най-съвременни самолети с най-съвременни технологии, киберспециалисти, които оперират в киберпространство със съответните защити, тъй като киберпространството в НАТО е обявено като пространство за военни действия. Ние инвестираме в тези специалисти и много такива категории хора, които на пазара на труда струват много скъпо", обясни Запрянов.

Той даде пример, че един системен администратор майор с десет години служба получава малко над 2 500 лева. В една банка тези хора се подписват за много по-големи числа и така започва процес на изтичане на кадри от въоръжените сили в частния бизнес, а армията се "обезкървява".

Като друг проблем служебният военен министър отчете и увеличението на заплатите в МВР, тъй като "голяма част" от войниците се пренасочват към вътрешното министерство.

"Липсата на кадри струва и пари на МО, тъй като по-малко хора трябва да изпълняват много повече задачи и не могат да ползват отпуска. Така се натрупват огромни обеми от дни, което ведомството трябва да изплаща, а няма пари", посочи Запрянов.

Той допълни, че са набелязани общо 52 проблема в Българската армия, които трябва да бъдат решени за подобряване на състоянието на некомплекта. Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов потвърдиха влошаването на ситуацията с некомплекта.

"В последните години говорим за рязко влошената среда на сигурност, последствието за българската армия е, че задачите се увеличават.  Некомплектът пряко влияе върху натоварването на личния състав. Стремим се да не допуснем да се отрази върху качеството на изпълнение на задачите. Настоявам за мерки, за да нямам всяка седмица на бюрото рапорти от напускащи офицери", каза адмирал Ефтимов.  

Коментарите на служебния военен министър Запрянов, адмирал Ефтимов и Христо Гаджев са във връзка с одобрения от комисията по отбраната доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на България през 2023 г., внесен от Министерски съвет.

В него е посочено, че некомплектът от военнослужещи е над 20% и се налага предприемането на спешни законодателни мерки за резерва, чрез които да се създадат условия за подготовка на запаса в мирно време, а нивото на разходи за отбрана от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) е недостатъчно. 

Нужно е да бъде иницииран обществен дебат относно възможностите за въвеждане на форми на задължителна военна подготовка на гражданите, става ясно още от доклада. 

Отбелязва се още, че особено тревожно е състоянието на окомплектоването с военнослужещи в Сухопътните войски, където нивото на некомплекта е още по-високо. Това състояние на окомплектоването значително ограничава възможностите на Въоръжените сили да изпълняват в пълна степен възложените им задачи както на национално ниво, така и в рамките на колективната обрана в НАТО.

В доклада пише, че доброволният резерв остава попълнен на критично ниски нива и е необходимо да се работи за повишаване на мотивацията за постъпване и оставане на служба, както и да се търси нов подход при набирането на кандидати за военна служба. Наложително е да се инициира обществен дебат относно възможностите за въвеждане на форми на задължителна военна подготовка на гражданите.

Комплектуването с доброволен резерв е 16%, като се запазва тенденцията на липса на кандидати за сключване на договори за служба в него. Въпреки предприетите мерки, кандидатите за постъпване на военна служба и служба в доброволния резерв не са се увеличили. Основната причина се състои в това, че нивата на заплащане, въпреки увеличаването за шеста поредна година на възнагражденията на военнослужещите средно с 10%, остават неконкурентни на пазара на труда спрямо редица други професии, в които рискът за живота и здравето е по-нисък, а условията на труд са значително по-леки.

Друга причина е ниският интерес към военната служба. За голяма част от младите хора военната професия е непривлекателна поради тежестите и лишенията, рисковете, лошите условия на труд и остарялото въоръжение. Крайно негативно влияние оказват и зловредните информационни кампании, манипулиращи общественото мнение по отношение на войната на Русия срещу Украйна и ролята на държавата и Въоръжените сили, сочи още докладът.

Попълването на определените военновременни команди със запасни офицери, сержанти и войници е силно затруднено. Това налага предприемането на спешни законодателни мерки за резерва, чрез които да се създадат условия за подготовка на запаса в мирно време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

3

yoghurt

10.04 2024 в 19:30

Колегата е закъснял, никой вече не иска да ужи на идеали, всеки предпочита на себе си да служи. Данъците са пак служба на себе си - плащаш си, за да имаш среда, в която да работиш. Тук говорим за друго.

Проследете кои стратегически за държавата длъжности се разпадат и ще разберете дали сме атакувани от някой враг или не сме. Военно дело, образование, култура, производство на нещо освен услуги. Систематичното разглабяне на тези неща води до липса на автономия. Липсата на автономия е и липса на суверенитет. На самоуважение ако щеш.


Мъжете масово не искат семейство - искат да си карат щефа с парите си.

За каква армия и суверенитет въобще.

-690

2

nms

10.04 2024 в 18:42

Айде поредния шапкар плачеш за славното време на мизерия, простотия и загубени 1-2г в тъпизми. Разбира се техните дечица няма да са във въшкарниците.

8769

1

flatko

10.04 2024 в 17:50

И като вземеш от трудовия пазар младите и трудоспособни хора и ги пратиш в яката мизерия, кой ще издържа бюджета бе, комундрел? Вие и сега едвам кретате, представям си ако основните носители на БВП и данъци влязат за по 1 година в казарма и вместо да внасят пари в държавата, започнат да получават. Мине - не мине, току някой болен шапкар без един ден трудов стаж тръгне да говори за казарма, страх и апокалипсис. Трябва да се забрани на военни да заемат политически постове.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки