Служебният премиер: Органите не само са били безполезни, но може да са катализирали развитието на корупцията

OFFNews 07 юни 2021 в 12:04 4626 1

Снимка Министерски съвет

Стефан Янев

Служебният премиер Стефан Янев определи като "тревожна" информацията отвън (наложените санкции от САЩ) за наличие на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента.

"Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че сa катализирали развитието на корупционната среда", каза Стефан Янев в началото на заседанието на Съвета по сигурността, свикан след санкциите. Темата на Съвета е „Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор „Сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“.

"В момента няма изработена нормативна рамка, по която държавата да предприема действия в случай на санкции, наложени от органи на друга държава”, каза Янев и добави, че се надява следващият парламент да приеме съответната нормативна уредба, която да запълни този вакуум и да регламентира действията в подобни случаи, така че в максимална степен да бъде защитен общественият интерес.

"Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции. За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към разследваните от САЩ лица", очерта задачите на заседанието Янев.

Правителството прие решение, с което се създава постоянна работна група в която влизат представители на МВР, Министерство на финансите, ДАНС и НАП със задача да изготви и поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите. Същевременно ДАНС и НАП имат задача да предприемат постоянни мерки за установяване степента на свързаност на лица с лицата от списъка и да предлагат на постоянната работна група допълване на списъка в случай, че се установи свързаност или изключване от списъка в случай, че тази свързаност е прекратена.

Янев отбеляза, че към Съвета по сигурността трябва да има назначен секретариат, който по закон изпълнява функцията на координационен център по време на криза, а такъв няма. 

Необходима е консолидация на националните усилия за изкореняване на корупцията - това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение и на съдебната система, каза още Янев.

"Корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна. Трябва да бъдем наясно, че няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията. За тази цел е необходима консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. Това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да налагат закона и за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост", заяви още Стефан Янев.

Според него политиката ни трябва да се основава на три основни стълба: благоденствие, сигурност и справедливост, които трябва да бъдат в основата за разбирането ни за държавност.

"В допълнение, за да се гарантира функционирането на държавата задължително трябва да се спазват и два принципа: всеки да спазва закона и всеки да си плаща данъците. В този смисъл основна задача на служебния кабинет е даде пример, че процесите в България може да се случват по правилен начин, така че да се върне надеждата за хората за по-добър живот", допълни още служебният премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови