Служебният министърът на отбраната похвали модернизацията на танковете Т-72

OFFNews 20 септември 2022 в 16:06 3497 2

Стрелби с модернизиран Т-72.

Снимка Министерство на отбраната

Стрелби с модернизиран Т-72.

„Модернизацията на танк Т – 72 е много успешна. Днес бяхме свидетели на отлични резултати, постигнати с модернизираните машини и добрата подготовка на екипажите“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов след демонстрацията на бойните способности на модернизирания танк Т-72, организирана от Командването на Сухопътните войски на Учебен полигон „Ново село“.

Решението за модернизация на  Т-72, който е съветски основен боен танк, чието производство започва през 1971 г. беше взето през 2020 г от правителството на Бойко Борисов. Стойността на прокта е около 50 млн. лв и се използват израелски технологии. 

Стоянов каза, че модернизацията на военната техника е продължителен процес, който изисква подобряване на оръжейните системи, за да отговарят на съвременните изисквания при водене на бойни действия. „Очаквам в най-скоро време да получим необходимата комуникационно-информационна апаратура, за да приключим с договора за модернизация на танк Т-72 до края на април 2023 г. и да помислим за следващ етап в модернизацията на тежката бойна техника на Сухопътните войски“, каза министърът на отбраната.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов обърна специално внимание върху процеса по обучение и подготовка на личния състав, който ще използва модернизираната техника.

Брифинг за запознаване с дейностите, извършени при модернизацията на танкове Т–72, както и за придобитите нови способности, изнесе заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов. Представени бяха системите, монтирани при модернизацията на машините. Сред тях са системата за управление на бойните действия (BMS), система за ранно предупреждение при облъчване, система за повишаване на автономността, система за наблюдение и управление на танка от механик-водача. Дейностите са извършени в завод „ТЕРЕМ ХАН КРУМ“ – Търговище. 

Сред придобитите способности в резултат на модернизацията са подобрената бойна ефективност и повишената ефективност на системата за командване, както и на защитата. Обслужването и ремонтът на модернизираните машини ще се извършва от Сухопътните войски, а ремонтът на агрегати и устройства ще става в ремонтни бази в страната. Модернизацията на техниката допринася за постигане на оперативна съвместимост с армиите на НАТО.

Общо 44 машини ще бъдат модернизирани, от които 40 са за Сухопътните войски и 4 за Националния военен университет "Васил Левски".

На полигон „Ново село“ военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен изпълниха стрелби с танковото оръдие от място и в движение на различна дистанция и с различни боеприпаси; стрелба със сдвоена картечница от място и от движение по неподвижна и движеща се цел. Демонстрирани бяха възможностите на термовизионна камера за откриване, водене на наблюдение и огън по целите нощно време и при лоша видимост, както и други подобрения. В динамичния показ задачи изпълни и самолет Су-25 от авиобазата в Безмер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

2

user4eto

21.09 2022 в 09:23

Вместо да ги дарим на нуждаещите се защитници в Украйна, а на тяхно място да получим модерни западни машини, нашите "умни" русороби ги стискат, че и ги хвалят. Всички видяхме, че дори и "великия" Т-90М, не струва нищо пред господин Джавелин.
Ама те македонците не са прости, дадоха техните още преди седмици.

12078

1

edin slep

21.09 2022 в 01:30

Добре е да ги модернизираме още известно време, едва ли ще купим скоро нещо ново и съвременно, нещо западно. Лошото е, че се видя колко струват в Украйна.