"Случаят с Ченалова показва, че „мръсното бельо” в съдебната система е факт"

OFFNews Последна промяна на 23 април 2015 в 18:19 1615 2

„ Случаят на г-жа Ченалова е предизвикателство, тест за прокуратурата и Министерството на правосъдието. Maгистратът непрекъснато прави намеци, че ще започне да говори – очевидно онова, което наричам „мръсно бельо”, е факт и трябва да го разчистим”, коментира Христо Иванов в ефира на bTV. Днес Софийският апелативен съд остави на свобода съдийката с парична гаранция 8000 лв.

След случаят с Румяна Ченалова трябва да  си отговорим на въпроса дали има системна корупция в Софийския градски съд, настоя правосъдният министър

„Трябва да обясним какво се крие зад отделните факти в обвинението и да отговорим на въпроса дали има системна корупция в Софийския градски съд”, допълни правосъдният министър и настоя, че всяка институция според своиде компетентности да отговаря адекватно, за да има ефект от реформата.

„Не можем да позволим ситуацията в СГС да стихне. Отговорност трябва да се носи и за това защо толкова години никой не е забелязал тези факти, иначе ще стоим в тази ситуация на безнаказаност, която провокира огромно недоверие”, коментира още Христо Иванов.

Той предупреди, че съдебната реформа няма да се изчерпи, когато пакетът от конституционни промени бъде приет, защото става въпрос за промяна на 1/3 от държавната власт.

Той защити идеята за разделянето на ВСС на две колегии. „За първи път ще се създаде специализиран колективен орган за вземане на решения. Практиката показва, че ВСС рядко се занимава с бюджети и кариерни въпроси, например”, обясни министърът и увери, че „няма никаква договорка да се остави прокуратурата намира”.

„Не сме се отказали от това цялата прокуратура да започне да работи по-добре, постепенно, без шокови терапии. Всички видове престъпност трябва да получават еднакво сериозен отговор”, заяви в заключение правосъдният министър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.04 2015 в 14:51

G-n minister, I ti mnogo mirishesh!!!

24.04 2015 в 09:30

Във всеки съд, прокуратура и РДВР има системна корупция из Родината, г-н министре, не само в Софийския! :)