Следващият шеф на ЦИК се очертава да е Красимир Ципов от ГЕРБ, няма други кандидати

Най-ранната възможна дата за разпускане на парламента е 11 май

Георги А. Ангелов Последна промяна на 05 май 2021 в 16:14 3954 0

Снимка Прессекретариат на президента

Ако няма други предложения за председател на ЦИК, освен тази на Красимир Ципов, няма да има жребий и той ще бъде избран. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите за съставяне на ЦИК, в които участваха всички партии представени в този парламент. 

От всички формации, освен предложилите го ГЕРБ, заявиха, че не са съгласни, но друга кандидатура за председател освен неговата нямаше.

Иван Иванов заяви от името на БСП, че няма да подкрепят председател, излъчен от ГЕРБ-СДС. „Мотивите ни са, че самата партия през годините достатъчно е компрометирала изборния процес“, подчерта той.

Радев заяви, че българите очакват ЦИК да организира достъпни, честни и прозрачни избори.

„Очертава се следното – за председател - Красимир Ципов, Камелия Нейкова – зам.-председател, Емил Войнов – зам.-председател, Цветозар Томов – зам.–председател, Росица Матева – зам.-председател, Севинч Солакова – секретар.

Оттук нататък ще работим за проверка на документи, стаж, образование, принадлежност. Ако няма други решения, това ще бъде съставът на ръководството. Ако имате нещо срещу г-н Ципов, не мога да направя нищо повече от това. В момента от това, което чух, противоречия не мога да установя. Ако няма други предложения, няма да има жребий и ако установим съответствията, г-н Ципов в тази ситуация ще бъде председател“, обясни Радев.

Секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева обясни, че съставът на ЦИК се определя въз основа на предложения на парламентарно представени партии и коалиции. „Ако се приеме, че няма консенсус, жребий се предвижда само между представените партии и коалиции, които са направили предложения за председател“ подчерта тя.

Най-ранната възможна дата за разпускане на парламента е 11 май

„Ако разпусна парламента в петък, отиваме на избори на 4 юли. Няма как ЦИК да се справи с хронограмата. Затова най-ранната възможна дата за разпускане на парламента е 11 май, за да може на 11 юли да хванем изборите като начало на пълноценен цикъл“, заяви Румен Радев.

Никой не иска Ципов

От "Демократична България" коментираха, че принципно биха приели председателят на ЦИК да е от ГЕРБ, но не и ако е Красимир Ципов. "Изправи се! Мутри вън!" също са против кандидатурата му. За Мая Манолова Ципов няма опит в изборната администрация, а като заместник-министър на МВР той и неговите началници се били провалили в справянето с проблема с купуването на гласове. От коалицията поискаха от останалите партии да издигнат нова кандидатура, но такава нямаше.

Румен Радев заяви, че ако Ципов отговаря на изискванията на закона, той ще бъде определен за председател.

Другите предложения на ГЕРБ за членове на ЦИК са сегашните членове Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

Останалите номинирани

"Има такъв народ" предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова и Елка Стоянова, които имат близо 20 години стаж в различни изборни администрации и проф. Любомир Гаврилов.

БСП предлага за членове на комисията Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. Те също не номинираха председател. Войнов е предложен за зам.-председател.

ДПС предлага за членове на ЦИК Севинч Солакова, която сега е секретар на ЦИК. Искането е тя да бъде и секретар. Второто предложение е юристът Орхан Чаушев, който е член на ЦИК от 2007 година.

От "Демократична България" също не предлагат председател на ЦИК, а за членове номинират социолога Цветозар Томов и Любомир Георгиев. Томов е предложен и за зам.-председател.

"Изправи се! Мутри вън!" предлагат за член на ЦИК и зам.-председател Росица Матева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X