ДБ номинира Цветозар Томов за член на новата ЦИК

Демократична България предлага и математикът Любомир Георгиев за комисията

OFFNews 05 май 2021 в 09:50 2449 0

Социологът Цветозар Томов и общинският съветник в София - математикът Любомир Георгиев, са номинациите на "Демократична България" за членове на Централната избирателна комисия. 

Това обяви депутатът от коалицията Иван Димитров пред БНТ. Той мотивира кандидатурите с това, че и двамата са изключително добри експерти. Цветозар Томов има и стаж като член на ЦИК. 

Президентът Румен Радев насрочи за днес консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на ЦИК. 

След промените в Изборния кодекс новата ЦИК ще има само 15 членове, а не 20 както в момента. Те ще са предложени от шестте партии в 45-ия парламент и ще бъдат назначавани от президента. ГЕРБ ще има 4 места, "Има такъв народ" и БСП - по 3, ДПС и "Демократична България" - по 2, а "Изправи се! Мутри вън!" - едно.

Във вторник стана ясно, че "Изправи се! Мутри вън!" номинира адвокат Росица Матева за член на ЦИК. Тя беше председател на Обществения съвет на досегашната ЦИК. БСП номира Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева, като Войнов е издигнат и за зам.-председател на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови