Партиите представят кандидатите си за ЦИК пред президента

OFFNews 05 май 2021 в 14:46 2397 0

Започнаха консултациите при президента Румен Радев за състава на новата Централна избирателна комисия. Те се излъчват на живо на страницата на президента и могат да бъдат гледани тук

Искам да разсея всякакви манипулации, че президентът посочва и избира ръководството на ЦИК. Затова тук са партиите, по закон парламентарно представените сили посочват кандидатите и ръководството. Президентът не решава, а единствено с акт обнародва решението на партиите, заяви държавният глава.

Аз няма да избирам никой, избирате вие и затова очаквам да няма спекулации, допълни Радев. 

ГЕРБ - СДС предлагат Красимир Ципов за председател на ЦИК, съобщи председателят на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова. 

От "Има такъв народ" предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова и Елка Стоянова, които имат близо 20 години стаж в различни изборни администрации, и проф. Любомир Гаврилов. 

ДПС предлага за членове на ЦИК Севинч Солакова, която сега е секретар на ЦИК. Второто предложение е юристът Орхан Чаушев, който е член на ЦИК от 2007 година.

От БСП предлага за членове на комисията Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева, като Войнов е предложен за зам.-председател.

От "Демократична България" номинират социологът Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови