Въпреки споразумението земеделци организират немирен протест утре

OFFNews 12 февруари 2024 в 12:23 2562 3

Протестиращи

Снимка БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ

Общо 12 организации на земеделски стопани възразиха срещу подписаното в неделя  споразумение за помощите за сектора със земеделския министър Кирил Вътев. Те отново настояват за неговата оставка.

Финалните редакции на новото споразумение между фермерите и властта бяха окончателно оформени вчера вечерта. След близо 4-часово обсъждане Вътев съобщи, че няма нови добавки в текста.

Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди", обяви от името на всички, че във вторник в 11 часа ще има протест пред сградата на правителството и този път той няма да е мирен. Синапов не даде подробности, но посочи, че с колегите му ще поемат отговорност за действията на протестиращите.

Днес ще бъде подписано споразумението между правителството и част от земеделците, които протестираха през последната седмица. По думите на председателя на аграрната камара техническите детайли около финансовата помощ са изчистени, а нейният максимален размер ще бъде до 55 000 лв. Министър Вътев ще се срещне и с две от протестиращите днес организации.

Земеделци и животновъди от великотърновска област затвориха в 10:30 международния път Русе - Свиленград край великотърновското село Поликраище. Пътят ще остане блокиран до 16:00 часа, но през цялото време ще бъдат пропускани леки автомобили. С трактори, тежка техника и разпилени плодове по пътя продължават протестите и в Кюстендилско.

Недоволните заявиха, че няма политическа сила, която да подклажда протестите. В ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS те посочиха, че не членуват в партии.

"В структурата на земеделските производители има около 60 000 души. Тези, които спряха протестите, са около 1000. Това са големи зърнопроизводители с по няколкостотин хиляди декари", каза един от протестиращите.

Земеделците заявиха, че има непропорционално разпределение на средствата за подпомагане на сектора. Протестиращите заявиха, че се очаква координация с Гърция, с цел да бъде затворен граничен пункт "Кулата" в сряда или четвъртък.

В цяла Европа има протести на земеделски стопани, с които се настоява за повече помощи и орязване на екоизискванията на Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

3

Constanza

12.02 2024 в 16:23

Между другото, откъде през февруари се намират плодове за разпиляване по пътищата?

400

2

демотиватор

12.02 2024 в 14:07

Немирници... (ジ)

1005

1

ПР

12.02 2024 в 12:37

Блокиране на КПГП"Кулата",НЕмирен протест....полицията ще ли се намеси най-накрая?!Нещата доста намирисват на почерка на ПП РаZграждане.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика