'След малко ще вечерям, не ми се говори за Нинова преди това'

Мечтата на Радев е парламентарните и президентските избори да са две в едно, каза още Любен Дилов-син

Рени Петрова Последна промяна на 21 април 2021 в 20:06 10884 0

Снимка https://www.facebook.com/lubendilov

След малко ще вечерям и не ми се говори за Нинова преди това. Така предложеният за министър на туризма в проектокабинета на ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син отговори пред БНТ на въпроса какво мисли за думите на Корнелия Нинова, че операцията на Борисов е "някаква игра".

Според Дилов лидерът на БСП има други проблеми, "да не се грижи за здравето на премиера в оставка. Тъпо е дори допускането на това нещо". 

По думите му ГЕРБ не е в изолация, а "ситуацията е такава": "Всеки иска да се сбие със силния, иначе няма да е интересен. Аз си мисля, че Радев ще осиротее, ако ГЕРБ не е на власт - какво ще прави, срещу кого ще воюва, срещу кого ще размахва юмрук".

"Ако не се направи кабинет, означава, че някой се страхува от нещо. Може би се страхуват, че ако направят кабинет, после не може да го разпуснат навреме, за да бъдат президентските и парламентарните избори две в едно, което е мечтата на кандидат-президента Радев. Това за него би било много изгодно", каза той по отношение на партията на Слави Трифонов и я призова да направи кабинет.

Дилов допълни още, че ГЕРБ-СДС "очевидно ще върне мандата, без да се гласува в Народното събрание", защото иначе ще се загуби още един парламентарен ден и добави, че това Народно събрание няма да е дълго. 

Според кандидат-министъра парламентът е шарен и интересен, защото има доста останал адреналин, а в "някои по-ниски хора има излишък на тестостерон". "По-добре хората да се бият в Народното събрание, отколкото по улиците", смята още Дилов-син. Според него има много новобранци, които бързо ще се научат. 

По думите му никой премиер не си е подавал оставката лично, а по пощата. Относно искането за изслушване на премиера в оставка Дилов заяви, че "очевидно Борисов е викан там за шоу": "Те просто го искат там - да се изправи, за да могат един по един да излизат и да правят декларации". 

"Имате 160 депутата, направете правителство, разследвайте, дайте го на прокурор (примера - бел. ред.), влезте още утре в Министерски съвет, защо да го викаме и да правим панаир, можете да отворите всички тия чекмеджета и да видите какво има в тях", обърна се той към депутатите. 

По думите на Любен Дилов Борисов е голямо политическо тяло, "въпреки че накуцва в момента, колкото и да не се харесва на някои хора" и няма как да не остане в пространството. Според него ако има предсрочни избори, много бързо ще се види тежестта на премиера, тъй като резултатът ще е доста по-добър.

Малко по-рано Дилов-син се обърна към туристическия бранш във фейсбук профила си с думите, че ако търсят министър, който да ги управлява, "то определено аз не съм вашия човек!": 

"Към туристическия бранш...

Скъпи на сърцето ми! Понеже срещнах няколко ужасени, а и други - направо комични - реакции на възможността да стана министър на туризма, бързам да ви кажа няколко думи. Вероятността за това клони към нула, както вече сте разбрали. Но за кратките ни предизборни срещи, ограничени допълнително от анти-Covid мерките, може би не стана ясно най-главното: моята идея за това с какво трябва се занимава един министър на туризма. Ако търсите министър, който да ви управлява, то определено аз не съм вашия човек!

Секторът и гилдиите трябва максимално да се самоуправляват, а министърът да се занимава единствено с координация на рекламата в страната и на външните пазари. И най-главното - да бъде посредник между гилдиите в сектора, парламента и останалите, важни за туризма министерства. МРРБ, Културното, Транспортното, Външното и - най-вече - Финансовото министерства.

Министърът не трябва да "управлява" сектора, а да се "бие" всеки ден за пари с правителството, за законови промени с депутатите и за нови пазари с рекламата. Да насърчава и търси възможности за секторна реклама най-вече в чужбина. Да се опитва да разширява пазари. Нищо друго. Дори плочки на корема не трябва да има, както е видно от снимката. Бъдете здрави и внимавайте кой какво ви обещава!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови