След лидерската среща: Кабинет на малцинството ГЕРБ-РБ (снимки)

Нели Чолашка 28 октомври 2014 в 12:17 11592 22

Меглена Кунева, Цецка Цачева, Бойко Борисов, Лютви Местан и Михаил Миков

Снимка Сергей Антонов

Бойко Борисов, Лютви Местан и Михаил Миков, Меглена Кунева и Цецка Цачева

Следващият кабинет най-вероятно ще е коалиционен, на малцинството, сформиран от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща в Народното събрание на лидерите на всички партии в парламента без "Атака".

Всички председатели на партии са заявили, че не приемат вариантите за кабинет за 1 или 2 години и предсрочни парламентарни избори 2 в 1.

По-рано днес бившият енергиен министър в правителството на ГЕРБ и част от гражданския съвет на РБ Трайчо Трайков каза, че в подобна формула Блокът няма да участва. 

"Реформаторският блок няма да влезе в коалиция на малцинството, това е безсмислено. Коалиция се прави, за да имаш мнозинство”, каза Трайков.

На микрофоните за брифинга след срещата се появиха само Бойко Борисов и съпредседателят на РБ Меглена Кунева. Останалите лидери слушаха отстрани.

Формулата "коалиция на малцинството между ГЕРБ и Реформаторите" ще бъде подкрепена от останалите партии.

По отделни теми коалиционният кабинет ще използва плаващо мнозинство, уточни Борисов.

ГЕРБ щели да приемат подкрепата на всички партии, в зависимост от темите.

Борисов лично поел ангажимент ако бъде избрано правителство и той ме му премиер, всеки вторник дневният ред на Министерския съвет да се представя на лидерска среща.

РБ се събраха в парламента на съвещание на групата и след това ще обявят дали са съгласни да направят коалиционно правителство с ГЕРБ и да подпишат коалиционно споразумение.

Очаква се до петък споразумението да бъде подписано.

Това, което казаха лидерите на всички партии, включително и г-н Миков е, че волята на българските избиратели е да се даде възможност на дясноцентристките партии в лицето на ГЕРБ и Реформаторския блок, каза Меглена Кунева.

Ако се изготви една програма, която да подпишем всички, ще подкрепяме това правителство, което ще я изпълнява, коментира след срещата на излизане от парламента Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт (НФСБ).

Лидерът на БСП Михали Миков отказа да отговаря на въпроси в кулоарите и каза само: "Обсъждахме различни въпроси".

Председателят на ДПС Лютви Местан коментира срещата в кулоарите на парламента час и половина след края й.

Днес за първи път чухме предложението за правителство на коалиционното малцинството и в този смисъл ние очакваме конкретизиране на това предложение в едно с управленска програма, обяви Местан.

Той уточни, че е "суверенно право" на ГЕРБ и РБ да решават какво ще правят помежду си относно механизмите за взимане на решения. Това е тяхно суверенно право, това е тяхна територия, в която ние нямаме място, допълни лидерът на ДПС.

"Ние вчера заявихме, че не можем да бъдем опозиция на собствената си платформа. Това е разбирането за модерната опозиционност. Ако в управленската програма има теми, застъпени и в нашата платформа, няма как да бъде опозиция на собствената си платформа", застрахова се Местан.

Тяхната подкрепа нямало да е за един или друг политически субект, а за договора с избирателите на ДПС.

"Едно е сигурно – няма да видите ДПС в коалиция с националпопулизма, независимо в какъв формат на едно или друго управление, защото тук не става въпрос за политическо различие, а за ценностен разлом", предупреди Местан.

"Ако в програмата на дясното управление могат да влязат елементи, които са на левицата, мисля, че не само ние, но и другите нейни представители трябва да погледнат благосклонно. Ако левицата казва това е дясно управление и отричаме всичко – това е деструктивно поведение", каза Ивайло Калфин, който представяше АБВ на лидерската среща.

Той уточни, че търсенето на съгласие от всички политически сили по какъв начин да започне управлението е бил правилният начин.

"Подкрепяне на адекватни политики смятаме че е градивно и нормално. И ако по този начин вървят нещата в диалог в предвидимост, мисля, че може да се получи наистина стабилно управление.

Ние и преди сме заявили, че сме готови да подкрепим едно правителство без да поставяме и извиваме ръце за конкретни фигури а да се обединяваме около конкретни политики", коментира Светлин Танчев от ББЦ.

Според него днес ББЦ е получила знак, че търсят и тяхната подкрепа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!