Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

След 3 г. бежански натиск МВР вече ще работи "по-активно" срещу трафикантите

Юлиан Христов 03 август 2016 в 13:12 6015 5

След три години бежански натиск МВР вече ще работи
През март записи от охранителни камери разкриха участието на гранични полицаи в схеми за трафик на хора. От МВР тогава посочиха, че след преминаването на чужденците, групата е била задържана.

Близо три години след първото предупреждение за очаквана бежанска вълна от Сирия, Министерството на вътрешните работи ще предприеме по-активни действия по пресичане на каналите за трафик на хора

След заседание на правителството вътрешният министър Румяна Бъчварова каза, че предстои създаването на център за противодействие на трафика, в който ще влизат представители на различните институции, отговорни по този въпрос. Целта е те да координират действията си по-бързо, а очакваният ефект е пресичане на трафик каналите. 

"В МВР в момента разработваме една структурна промяна, която ще даде възможност на отделно звено, което ще наречем Център за борба с трафика, да работи приоритетно по въпросите за трафика, защото досега работеха отделните дирекции. Сега ще събереме всички на едно място, базирайки се и на изключително положителния ни опит и в Слънчев бряг, и в Центъра за борба с контрабандата. Всички отговорни институции на едно място, за да можем по-активно да работим по трафикантските мрежи", поясни Бъчварова.

Вицепремиерът поясни, че предстои да минат процедури по одобряването на този център, но тя очаква той да заработи до няколко дни. 

МВР е засилило и мерките по трафика на чужденци на българо-сръбската граница. По-сериозните мерки бяха взети, след като от сръбска страна бяха отправени остри критики, че в България не се прави достатъчно, за да се пресекат каналите за трафик на хора. Бъчварова каза, че сръбският ѝ колега я уверил преди два дни, че се регистрира намаляване на притока на имигранти от България. Сега потокът се преориентирал през други държави, което Бъчварова отчете като добра новина. 

Вицепремиерът заяви, че към момента няма причина позицията на България спрямо Турция да бъде променяна. "Има в последните дни групи, които успяваме да задържиме. Следиме, динамичен е потокът и необходимите сили са разположени на границата. Включени са всички възможности, които могат да пресекат нелегалното преминаване и трафикирането", така Бъчварова описа обстановката на границата с Турция.

Тя каза, че се очакват допълнителни сили от Полша и европейската гранична агенция "Фронтекс". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

4

Руслан

03.08 2016 в 16:17

Структурна промяна бежанци не лови, недрага ми Бъчварова.

13207

3

Shoshon

03.08 2016 в 14:35

Разбирам сега защо Боко драпа за президент, но ще го подкрепя.
 
X

Подкастът на OFFNews