Quantcast

Скандалната депутатка от ГЕРБ подаде оставка

Последна промяна на 30 ноември 2012 в 10:37 5696 1

Вяра Петрова Снимка: БГНЕС
Вяра Петрова Снимка: БГНЕС

 

Скандалната депутатка от ГЕРБ Вяра Петрова подаде оставка като депутат и координатор на ПП ГЕРБ-Карнобат пред партията си. В заявление до Изпълнителната комисия на ГЕРБ тя пише, че ще депозира оставката си като депутат и в Народното събрание, ако Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси констатира нарушения.

Оставката идва след серия публикации на OFFNews и "Бесове", които разкриха, че депутатката е източила стотици хиляди левове чрез програми за обучение на безработни и преквалификация на Агенцията по заетостта, финансирани по европейска програма. След тях от БСП подадоха и сигнала за корупция.

Източването е станало чрез фирма на майката на Петрова -  Нели Димитрова Симова (сдружение "Насърчаване на заетостта"). По данни на Мая Манолова от БСП чрез фиктивно обучение са били усвоени над 700 хил. лева.

По една от схемите например е трябвало да се проведе обучение на персонала на к.к. "Елените". По документи камериерките и чистачките на комплекса дълго време са слушали лекции по 8 часа на ден и това се е случило точно в разгара на летния сезон. На практика те едва ли са знаели за провежданото обучение.

"Насърчаване на заетостта" е регистрирано през април 2012 г. Получава пари по четири схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Те са "Адаптивност" (400 хил. лв.), "Развитие"  (100 хил. лв.), "Първа работа" (18 600 лв.), “Образователна интеграция на ученици от етническите малцинства” (180 000 лв.)

Комисията за конфликт на интереси изслуша депутатката и шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова на закрито заседание снощи. След него и двете отказаха да коментират случая. Комисията трябва да се произнесе по него в 14-дневен срок.

След като от ГЕРБ се запознаят с резултатите от проверката на комисията, ще вземат решение за оставката.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2012 в 07:33

Подала оставка от партийните постове! Това ми прилича на социализЪма: като обвинят партиен член в тежко престъпление, той първо трябва да бъде изключен от Партията, и чак след това - уволнен от работа и съден. Защото не може партиец да бъде осъждан! Горе долу ситуацията е същата тука: няма да бързаме да напускаме работа (нищо, че знаем, че сме в конфликт и сме, меко казано, излъгали доверието на хората, които са ни избрали лично), но виж - петното от Партията трябва да бъде изчистено на първо място! Гнус!!!
Гарантирано от ГЕРБ!

п.с. щом тази дребна риба краде така наедро, замисляме ли се другите от БКП–котилото къде са в парично изражение?!