Скандал с номинацията на ИТН за член на Фискалния съвет

Александра Маркарян 24 март 2022 в 13:20 9759 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов е вносителят на номинацията на Атанас Александров Атанасов за член на Фискалния съвет

Кои са хората, които ще наблюдават изпълнението на държавния бюджет и разходването на публичните финанси в България? 7-те номинации за петте места за членове и председател на Фискалния съвет на партиите днес ще бъдат обсъдени от парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Наред с утвърдени имена има и будещо недоумение предложение. Според становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България номинираният от "Има такъв народ" Атанас Александров Атанасов не отговаря на изискването за 10-годишен професионален опит в областта на икономическия анализ и/или управлението на публичните финанси. Сега Атанасов е секретар на Фискалния съвет. Син е на депутата също от "Има такъв народ" полк. Александър Атанасов Александров. А това повдига въпроси, например за евентуален конфликт на интереси, тъй като именно Народното събрание избира членовете и председателя на Фискалния съвет.

Номинациите

Номинираните са:

- Юнал Тасим Тасим предложение на ДПС, внесено от Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Петър Чобанов, Байрам Байрам;

- Лъчезар Димитров Борисов - предложение на ГЕРБ, внесено от Десислава Атанасова;

- Атанас Александров Атанасов - предложение на ИТН, внесено от Тошко Йорданов;

- Любомир Василев Дацов - предложение на ГЕРБ, внесено от Десислава Атанасова;

- Росица Добрева Чобанова - предложение на БСП, внесено от Георги Свиленски;

- Калоян Иванов Ганев - предложение на "Продължаваме промяната", внесено от Андрей Гюров;

- Мартин Михайлов Заимов - предложение на "Демократична България", внесено от Христо Иванов.

Кой е Атанас Атанасов?

Атанасов е бакалавър по маркетинг от УНСС, където е учил от 2001 г. до 2005 г., магистър е по "Европейска икономическа интеграция и развитие" от Брюкселски свободен университет (2005-2006), магистър по счетоводство и контрол от УНСС (2006-2007), магистър по финанси от УНСС (2018-2020).

Работи във Фискалния съвет от 2016 г. Става негов административен секретар през 2018 г. 

В представената на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание автобиография на Атанасов е посочено, че във ФС той извършва дейности по събиране и анализиране на икономическа, финансова и статистическа информация, както и по изготвяне на финансова и статистическа информация, на мотивирани становища, доклади и оценки.

Това - по думите на настоящ член на Съвета - не отговаря на истината. От началото на 2018 г. тези дейности изпълняват д-р Петя Георгиева (до прекратяване на трудовото ѝ правоотношение), д-р Джеймс Йоловски, д-р Дияна Металова и д-р Десислава Калчева (до излизането ѝ в отпуск по майчинство) - все специалисти с докторски степени.

Според номиниралия го председател на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов Атанасов "притежава необходимото образование, професионален опит и публична репутация за заемане на позиция във Фискалния съвет на Република България".

Дали това е така?

Преди ФС Атанасов е работил в агенция "Пътна инфраструктура". От 2011 г. до 2015 г. е главен експерт в дирекция "Бюджет, финанси и разплащания по проекти" там, преди това, от 2009 г. до 2011 г., е началник сектор "Финансов контрол на средства по Оперативна програма "Транспорт" в АПИ.

През 2007 и 2008 г. Атанасов работи като търговски представител.

Тези дейности обаче не са стаж в областта на икономическия анализ и/или управление на публичните финанси, какъвто се изисква да притежават членовете на Фискалния съвет.

Според настоящ негов член в автобиографията му има и други несъответствия. Атанасов пише, че участва в изготвянето на: становища по проектозакони и отчети за изпълнението на Държавния бюджет и Държавното обществено осигуряване, макроикономически и бюджетни прогнози, Стратегия за управление на държавния и дълг и Годишен отчет за състоянието на държавния и държавногарантирания дълг, законопроекти за изменение на Закона за публичните финанси, позиции относно дерогацията на фискалните правила и приемането на България в Валутен механизъм II, доклади и изследвания на Фискалния съвет и др. Това, твърди той, не е вярно, както и твърдението, че Атанасов е получавал най-високите атестационни оценки.

Изслушването на номинираните предстои днес от 14:30 ч в Комисията. 

Как протече то вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!