Зелена светлина за номинацията на депутатския син Атанас Атанасов за Фискалния съвет

Александра Маркарян 24 март 2022 в 19:10 7149 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Комисията по бюджет и финанси даде "зелена светлина" за номинацията на депутатския син Атанас Александров Атанасов за член на Фискалния съвет.

За номинирания от "Има такъв народ" син на полк. Александър Атанасов Александров имаше отрицателно становище от Асоциацията на индустриалния капитал в България, според която настоящият секретар на Съвета няма изискуемия 10-годишен професионален опит в областта на икономическия анализ и/или управлението на публичните финанси. Заради него председателстващият комисията Венко Сабрутев ("Продължаваме промяната") подложи поотделно на гласуване всяка от 7-те номинации за петте места в консултативния орган, който ще наблюдават изпълнението на държавния бюджет и разходването на публичните финанси в България.

Останалите номинирани са:  Юнал Тасим Тасим (номиниран от ДПС), Лъчезар Борисов и Любомир Дацов (от ГЕРБ), проф. Росица Чобанова (от БСП), доц. Калоян Ганев (от "Продължаваме промяната"), Мартин Заимов (от "Демократична България").

Списъкът с всички кандидатури и биографиите на номинираните

След гласуването Сабрутев обобщи резултата за номинацията на ИТН така: „Допускаме кандидатурата. Комисията приема, че той (Атанасов - бел. ред.) отговаря на условията за заемане на длъжността, за която кандидатства“.

Номиниралият го Тошко Йорданов отсъстваше. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) - също.

Представител на всяка от номиниралите кандидати партии и коалиции прочетоха публикуваните в сайта на Народното събрание биографии, след което те изложиха концепциите си за работата - на Фискалния съвет и своята в него - през следващия 6-годишен мандат.

Как се представиха вижте във видеозаписа ТУК.

Представянето на Атанасов засегна общи въпроси. Като цяло можело да се каже, че първият мандат на Фискалния съвет е успешен, но му предстоял дълъг път, докато догони водещите в света. По принцип ролята му непрекъснато нараствала и работата му била свързана със стремежа за дългосрочна устойчивост на публичните финанси. Сблъсквал се с трудности - експертите били само трима, давали се твърде кратки срокове за изготвяне на становища. Атанасов се оплака от поведението на финансовото министерство с думите: "Отношенията с Министерството на финансите са много слаби, те ги няма никакви". Атанасов каза и че на Фискалния съвет му липсвала методология, изискуема по закон, което предизвика смеха на другия член на Съвета и кандидат за следващ мандат - Любомир Дацов. Впоследствие бившият финансов зам.-министър Дацов обясни пред депутатите от комисията, че Съветът работи по европейската методология за оценка и работа на фискалните съвети и именно това осигурява съпоставимост.

Кой е Атанас Александров Атанасов

Останалите кандидати развиха детайлно концепциите си по същество за работата на Съвета и евентуалната си собствена роля в него.

Изслушването с последвалите въпроси и отговори продължи повече от четири часа и половина.

Депутатите ще гласуват за номинациите вероятно следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови