Синдикатите искат да се определят приоритети на НС до края на мандата му

OFFNews 23 юни 2014 в 21:40 2423 2

Снимка Архив

Пламен Димитров

КТ "Подкрепа" и КНСБ очакват следващата седмица да има консултации за приоритетите на 42-рото Народно събрание до края на мандата му.

Двата синдиката предупреждават, че ако няма законодателни промени, е възможно да се възпрепятства усвояването на евросредства от новия програмен период, съобщава БНР.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров два закона, които Европейската комисия иска са свързани с ключови реформи - Закона за училищното образование, измененията в Закона за основното образование, както и корекции  в Закона за бюджета за Здравната каса.

"Ако не приемем тези закони, които са в предварителните условности в тези препоръки от Комисията, дадени онзи ден от Съвета, очевидно е, че няма как да искаме да финализираме договарянето на тези 15 милиарда евро, които от 1-ви януари догодина България ще има възможност да ползва, очевидно няма да може, предвид своята готовност", допълни той.

Според синдикатите съдбата на пенсионната реформа също остава неясна. Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов подчерта, че и по този въпрос трябва да има яснота до края на годината.

"В края на тази година изтича действието на параграф четвърти от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване. Казано с две думи, от 1-ви януари категорийните работници трябва да получават пенсиите си от пенсионните фондове, което, както е известно, не може да стане и никога няма да може да стане", обясни Манолов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови