КНСБ: Двойно спада броят на хората, които мислят, че протестите водят до промяна

OFFNews 25 февруари 2014 в 09:42 5251 8

Почти двойно спадат хората, които мислят, че протестите могат да доведат до промяна на политическата ситуация.

Това заяви пред БНР Любен Томев – директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, преди представянето на тазгодишния синдикален барометър.

Той обясни, че най-характерното за това изследване е, че описва една ситуация, в която нараства недоволството в малките градове и нараства подкрепата на протестите. Той добави обаче, че в същото време, спрямо август миналата година, все по-малко хора очакват точно протестите да разрешат тази патова ситуация.

По думите му топката е хвърлена в полето на политиците. Над 75% от хората очакват промяна в страната под различна форма. "Ако тази промяна не се състои, очевидно нещата отиват в друга посока. Сега аз виждам, че има нагласа политиците сами да решат този въпрос и той вероятно ще бъде все по-остро поставян с всеки изминал ден", каза още Томев.

Хората вече идентифицират протестите не само срещу правителството, но и това, че трябва да се сложи на първо място в дневния ред на обществото проблемът с безработицата, с ниските доходи, с бедността в страната.

"Тревожното е, че се влошава политическата и икономическата ситуация. Все повече от работещите българи оценяват като лоша и много лоша политическата ситуация в страната. Особено високи са натрупванията в негативен план по отношение на политическата ситуация. В икономическата ситуация влошаването не е толкова огромно спрямо август. Това са интервюирани хора, които са в заетост.

При политическата ситуация, бих казал, става нетърпимо от гледна точка най-вече на конфигурацията, която "работи" в парламента. Единствено от политическите фигури главният прокурор е този, който среща относително одобрение, малко над 50%. В останалите случаи става въпрос за превес на неодобрението над одобрението. На дъното е парламентарната група на "Атака" – като поведение, като работа, като стил – одобрението е едва 2,4%", коментира той.

Според Томев това, което може да изкара хората на улицата, е упоритата съпротива за запазване на статуквото и още по-голямо обедняване и влошаване на икономическата ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови