КНСБ: Двойно спада броят на хората, които мислят, че протестите водят до промяна

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2014 в 09:42 4906 8

Почти двойно спадат хората, които мислят, че протестите могат да доведат до промяна на политическата ситуация.

Това заяви пред БНР Любен Томев – директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, преди представянето на тазгодишния синдикален барометър.

Той обясни, че най-характерното за това изследване е, че описва една ситуация, в която нараства недоволството в малките градове и нараства подкрепата на протестите. Той добави обаче, че в същото време, спрямо август миналата година, все по-малко хора очакват точно протестите да разрешат тази патова ситуация.

По думите му топката е хвърлена в полето на политиците. Над 75% от хората очакват промяна в страната под различна форма. "Ако тази промяна не се състои, очевидно нещата отиват в друга посока. Сега аз виждам, че има нагласа политиците сами да решат този въпрос и той вероятно ще бъде все по-остро поставян с всеки изминал ден", каза още Томев.

Хората вече идентифицират протестите не само срещу правителството, но и това, че трябва да се сложи на първо място в дневния ред на обществото проблемът с безработицата, с ниските доходи, с бедността в страната.

"Тревожното е, че се влошава политическата и икономическата ситуация. Все повече от работещите българи оценяват като лоша и много лоша политическата ситуация в страната. Особено високи са натрупванията в негативен план по отношение на политическата ситуация. В икономическата ситуация влошаването не е толкова огромно спрямо август. Това са интервюирани хора, които са в заетост.

При политическата ситуация, бих казал, става нетърпимо от гледна точка най-вече на конфигурацията, която "работи" в парламента. Единствено от политическите фигури главният прокурор е този, който среща относително одобрение, малко над 50%. В останалите случаи става въпрос за превес на неодобрението над одобрението. На дъното е парламентарната група на "Атака" – като поведение, като работа, като стил – одобрението е едва 2,4%", коментира той.

Според Томев това, което може да изкара хората на улицата, е упоритата съпротива за запазване на статуквото и още по-голямо обедняване и влошаване на икономическата ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.02 2014 в 18:23

И двойно се увеличават хората, които са разбрали какво направиха в Украйна..... Като не става с хубаво - ще стане с лошо, на хората им писва, нормално е

25.02 2014 в 11:58

Да... Протестът не свали правителството. Но протестът освети ярко реалността. Този сбириток в парламента не става за нищо и това се вижда по-ясно от всякога. Сега топката е в гласуващите на евроизборите (засега). Ако виковете и свирките пред една сграда се превърнат в гласове за промяна в урните, протестът е имал смисъл. Опичайте си ума, ей!!! Гласуване му е майката (ама не за на Пеевски майката)...

25.02 2014 в 11:43

КНСБ са подлоги на Доган и компания.

25.02 2014 в 11:37

Двойно падат само вашите избиратели, хората вярват в промяната само вие не вярвате или вие не вярвате че вие ще успеете което си е вярно.

25.02 2014 в 11:11

Протестите в лятната им форма приложиха достатъчно натиск, който изкара на преден план намеренията на кабинета. Паднаха маските и стана ясно кой кой е. Разбрахме с какво си имаме работа.
Може би можеше да се стигне и до оставка ако имахме народ, а не сеирджии.

25.02 2014 в 11:04

Протестът, в частност - протестиращите, никога не е смятал, че просто така ще се промени "политическата ситуация". Правите абсурдни внушения, авторите на горния текст.
Идеята на протестът 2013-2014 беше и е за това, да се насрочат извънредни парламентарни избори, да се увеличи броя на гласуващите, да се избират почтени хора и да се използват възможностите на технологиите на 21-ви век.
Тези приказки за "яхването", за "опорочаването" само целят да отбият мисленето относно протеста в тупик, а дълбоката причина е стремежът на управляващите да забавят обществени легитимните процеси и тайно да си подредят партийните и личните намерения по начин, желан от тях.

25.02 2014 в 10:38

За съжаление протестите се опорочиха, всеки иска да ги яхне и политизира.

25.02 2014 в 10:06

Нема (Д)оставка, нема желаещи да протестуират безсрамно по улиците и градинките на София. :)