Сийка Милева: В разследването за NEXO няма нищо политическо

OFFNews 15 януари 2023 в 15:15 2418 1

Сийка Милева

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

В разследване за NEXO няма нищо политическо и не е обект на досъдебното производство кой какви дарения е правил и с кого е свързан.

Това заяви пред БНР говорителят на главния прокурор Сийка Милева. По думите ѝ в последните години почти всички случаи, в които прокуратурата започне разследване, което засяга нечий финансов интерес, се чуват нападки и обвинения: "Звучи несериозно, това се превърна в национален спорт - да се атакуват институциите".

Милева обясни, че се провежда разследване срещу организирана престъпна група с глобална международна престъпна дейност, засегнала интересите на гражданите на различни държави. Извършените транзакции чрез криптобанката NEXO за 5-годишен период са за 94 млрд. долара. "Групата е действала от 2018 година и е била създадена с користна цел за данъчни престъпления, пране на пари, компютърни измами, банкова дейност без лиценз", посочи още говорителят на главния прокурор.

На четирима души са повдигнати обвинения. На двама от тях е наложена парична гаранция от един милион лева. Други двама не са открити в България и са обявени за международно издирване.

"Става дума за т.нар. модерни престъпления във виртуалното пространство, изключително тежки престъпления", заяви Сийка Милева и добави, че по разследването се работи от месеци. Тя сравни разследването с това по делото срещу КТБ.

Независим международен одитор ще проверява дейността на NEXO, посочи още Сийка Милева. Прокуратурата ще ангажира независим международен одитор, каквато е международната практика в такива случаи, който да проучи в детайли дейността на криптобанката. "Извършителите на подобни престъпления разполагат със солиден интелектуален и финансов ресурс", добави говорителят на главния прокурор.

Тя припомни, че ръководството на прокуратурата ясно е изразило готовност за дебат по съдебната реформа и главният прокурор се обърнал към депутатите с искане за диалог.

"Реформата на правосъдието е приоритет, не сме против нея. Против сме опитите за налагане на политически диктат, грубото погазване на разделението на властите, на нарушаването на Конституцията, на опитите за налагане на извънредно законодателство, което да доведе до премахване на независимостта на съда и на прокуратурата", каза още Милева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!