Сарафов: Човек може да се гордее, че обвинените от NEXO са българи

Водят се преговори с големи международни одиторски компании за ревизия на криптобанката

OFFNews 14 януари 2023 в 10:38 6496 10

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Профилът на четиримата обвинени за схемата с криптобанката NEXO е на високоинтелигентни и високообразовани хора. Хора, които са граждани на света. Човек може да се гордее, че те са българи, а не са наркопласьори от "Обеля".

Такова определение даде шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на обвинените за участие в организирана престъпна група в аферата с криптовалутата.

Той допълни още, че обвиняемите заемат ръководни позиции в компанията. Двама души от тях са в неизвестност и се издирват. Сарафов посочи по информация на НСлС те не са в страната, макар че справката в граничния контрол показва, че не са напускали пределите на България.

От думите му пред Нова тв се разбра, че се водят преговори с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложено да извърши цялостен одит на NEXO - на нейната дейност и финансовите потоци. 

"Необходим е много сериозен и прецизен финансово-разузнавателен анализ. Именно той ще бъде възложен на една от най-големите, световни компании, които се занимават с подобни разследвания. Имат изключително богат опит и авторитет", обяви Сарафов.

Зам. главният прокурор бе категоричен, че в разследването няма нищо политическо, независимо че от NEXO твърдят обратното.

"В нашето разследване няма нищо политическо. Кой е замесен ще се установи тепърва. Ние работим стриктно, само по доказателствата. Те са съответните справки, извлечения, разпити. Това е в рамките на разследването", подчерта Сарафов.

Той уточни, че в предмета на разследването не е включено финансирането на политически партии от NEXO, както се твърди.

"Кой, кого и защо е финансирал изобщо е вън от предмета на разследването по делото. Нас това не ни интересува. Ако имат отношение към престъпна дейност, политици ще бъдат разпитани", увери Сарафов.

За среща във финансовото министерство, за която е разказал свидетел, директорът на НСлС каза: "В рамките на разследването ще се разпитат още участници във въпросната среща, ще се установи какъв е бил предметът ѝ. Не бих искал да влизам в политически дискусии. Политиката ще я оставим на политиците".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

10

Муню

20.01 2023 в 11:18

Нека да не се бърка кавгата с боя!
има информация за разследвания, но няма инфомцация за обвинения! Обвинения се повдигат в съд!

12201

8

nali

14.01 2023 в 13:32

Просто българската мафия не може да допусне някоя фирма, българска при това, да печели милиони тук, да има милиарди оборот, без й е дадена благоволия за това.

1042

7

danvan

14.01 2023 в 13:14

"Nexo обмисля да заведе дела срещу България като от компанията определиха действията на прокуратурата като ненужно показна акция за "убиване и разграбване на проспериращ бизнес". В позицията се припомня, че часове наред не са били показвани заповед за претърсвания. Задържани са хора, без да има поименни заповеди за това. За компанията акцията на прокуратурата е "най-срамен момент", "безмилостно жестока" и "ненужно показна".
Заради това Nexo намеква, че ще заведе искове срещу България, които "ще са за сметка на българския данъкоплатец". В позицията си компанията припомня, че не предлага услугите си в България."

След 2-3 години, когато в Страсбург осъдят България да плати едни милиони #КОЙ ще е виновен?

Каскетите и мутрите не мислят по този въпрос, важно е бухалката да се развърти до изборите.


-795

5

Дедо МразИ

14.01 2023 в 11:56

Силно се съмнявам в тяхната интелигентност щом са финансирани ДБили и ППрофани

-240

4

редовно четящ

14.01 2023 в 11:29

Ако този екземпляр се гордее с българските престъпници от едър калибър, значи постът му е свързан със закрилата им.

22548

2

dolivo

14.01 2023 в 11:11

тази метрика изгубени дела е една от най-важните за доказване на умения и управление.

една друга метрика - отговаряне на сигнали и сезирания, ще разкрие трагедията.

В България няма контрол, има чадъри.

5827

1

pisnamiotmutri

14.01 2023 в 10:56

Прокуратурата я осъждат повече от общия брой на осъдени - парадокс.

Дай да видим за колко ще ви осъдят и тогава пак се покажи да говориш, а не като със случая на Лилана и Скилър, да си в миша дупка забранил на мисирките въпроси по темата - '

'Прокуратурата отново осъдена, този път да плати четвърт милион на Скилър.''

До ОФФНЮЗ - моля ви намерете и публикувайте колко милиона е платила прокуратурата по загубени дела за изминалата година!!!!

 
X

Да помогнем на украинските деца!